Slovenski startup bo izdeloval Lumu - svetlomer za fotografe

kuglvinkl

6. jul 2013 ob 21:16:49

Da se ne bi milijon prvič spuščali v osnove fotografije, vsi tisti, ki ste se vsaj napol resno zanimali zanjo veste, da je svetloba ključ. Preveč ali premalo je za fotografijo usodno. Ravno prav je treba osvetliti senzor oz. film. Na podlagi svetlobnih pogojev se nato določijo tri ključne spremenljivke, in sicer čas osvetlitve, odprtost zaslonke in občutljivost (ISO) medija za zajem svetlobe.

Še ne tako dolgo nazaj so fotografi svetlobo merili s posebnimi napravami, svetlomeri.

Ta je odčitala vrednosti svetlobe in pokazala npr. koliko mora biti odprta zaslonka pri želenem času osvetlitve glede na izbran film oz. njegovo občutljivost.

Kasneje so začeli proizvajalci vgrajevati svetlomere v fotokamere same. S tem so ti postali uporabni samo še v redkih primerih. Za primer lahko vzamemo kamero srednjega formata, ki merilca svetlobe nima vgrajenega. Kaj pa SLR razred? Kamere na film so imele natančnejše senzorje kot DSLR nasledniki. Vendar slednjim pomaga programska oprema, ki iz zajetih fotografij iztisne še zadnji pixel. Mimogrede, oni dan sem z LR 5.0 gledal oz. obdeloval fotografije, ki sem jih posnel 2009 (LR 2 oz. 3). Iz fotografij sem lahko iztisnil precej več.

Če se vrnemo, ali še obstaja trg za posebne svetlomere? Seveda. Posnetkov v surovi obliki ne znajo zajeti vse kamere, tudi telefoni ne najbolj natančno. Če vas je do uporabe zaprašene kamere v omari odvračala ravno njena manualnost, je poseben merilec kot nalašč za vas.

Podobno so razmišljali fantje in dekle iz podjetja Lumu Labs iz Ljubljane, Luka Mali, Marko Pirc, Benjamin Polovič, Maja Tisel, Staš Stankovič in Niko Klanšek. Naredili so svetlomer, ki za svoje delovanje potrebuje vaš pametni telefon (iOS/Android, ne bo pa delal z Windows Phone). Merilnik dobavlja rezultate meritev, telefon pa jih pretvarja in prikazuje glede na izbrane parametre, kot smo to opisali zgoraj.


Za uvodno financiranje so izbrali »skupnostno financiranje (se priporočam za boljši prevod)« Kickstarter, tukaj in 6 dni pred koncem zbiranja sredstev zbrali dobrih 200.000 dolarjev (pričakovali so desetino tega). Tako lahko še vedno prispevate svoja sredstva.

Da se, če se hoče!