Snowden tabori na moskovskem letališču

Mandi

27. jun 2013 ob 18:20:42

Ruski predsednik Vladimir Putin je potrdil, da se ameriški žvižgač Edward Snowden že od nedeljskega prihoda nahaja v tranzitni coni na moskovskem letališču Sheremetyevo. Ameriške zahteve za izročitev je za zdaj zavrnil, spremljajoče očitke nekaterih senatorjev in diplomatov o nesramnosti in nesodelovanju pa temu primerno označil kot "arogantne" in "nesmiselne". Dodaja, da z ZDA ne sporazuma o izročanju, da ni v Rusiji storil ničesar kaznivega, zato velja za svobodnega državljana in lahko kadarkoli odpotuje.

Seveda ni tako enostavno. ZDA so Snowdenu minuli vikend preklicale potni list in že do Moskve je lahko prišel le ob pomoči Ekvadorja, ki mu je uredil začasne papirje pod statusom begunca. Po vsej verjetnosti (ne glede na Putinov "prijazni" ton) ga ruska carina tudi ne bi "formalno" spustila v državo. Tako ostaja v tranzitni coni, nekako v stilu filma The Terminal, in tam bo bržkone še vsaj nekaj mesecev. K sreči ni sam. Spremlja ga Sarah Harrison, pravna svetovalka Wikileaks in ena od Assangovih najbližjih sodelavcev. S spanjem in hrano tudi naj ne bi imel problemov.

Preden bo lahko odšel, mora pridobiti potno listino katere druge države. Ekvadorski predsednik je že potrdil, da mu bodo azil po vsej verjetnosti potrdili, le svoja dva ali tri mesece bo pač treba počakati. Ameriška vlada seveda na polno pritiska na uradni Quito, naj ga ne sprejmejo. V svoj prid imajo baražo preferenčnih trgovinskih sporazumov in programov denarne pomoči, ki (prikladno) potečejo ravno čez kak mesec in se jih najbrž ne bo dalo obnoviti, če bi Ekvador vztrajal pri pomoči Snowdenu.

V odgovor se je uradni Ekvador danes odpovedal obnovitvi trgovinskega sporazuma, v "zameno" pa ZDA celo ponudil pomoč v višini 27 milijonov dolarjev letno (prav toliko je znašala vrednost trgovinskega sporazuma), namenjeno poučevanju in razvoju človekovih pravic v ZDA.

Tako Snowden še vedno ostaja na letališču v Moskvi in njegove možnosti so omejene. Kot alternativa se je omenjala še Kuba. Wikileaks je Snowdnu zakupil let do Havane, kamor bi Snowden poletel kmalu po nedeljskem prihodu v Moskvo. No, na to letalo se potem ni vkrcal, tako da je odletelo brez njega, polno ruskih in drugih mednarodnih novinarjev. Par dni morja, sonca in cuba libre jim gotovo ni škodilo.