Biden bo Putina v Ženevi izzval tudi glede ransomwara

Dare Hriberšek

5. jun 2021 ob 15:33:25

16. junija se bosta v Ženevi prvič v živo srečala predsednika Rusije in ZDA, Vladimir Putin in Joe Biden. Zadnji je že napovedal, da namerava sogovornika soočiti s problemom ransomwara, torej napadov s pomočjo izsiljevalske kode, za katere Bela hiša precej neposredno obtožuje Rusijo. ZDA so bile letos žrtve nekaj odmevnih tovrstnih napadov, v začetku maja je bil napaden naftovod Colonial Pipeline, minuli teden se je to primerilo največjemu svetovnemu dobavitelju mesa, brazilski družbi JBS, ki ima v ZDA velike predelovalne obrate.

Prvi napad ZDA pripisujejo ruski hekerski skupini DarkSide, ki naj ne bi bila povezana z ruskimi državnimi strukturami, vodstvo naftovoda pa je problem rešilo s plačilom 4,4 milijona ameriških dolarjev odkupnine. JBS je bil minuli teden prisiljen zaustaviti proizvodnjo v nekaterih svojih obratih v ZDA, Kanadi in Avstraliji, potem ko so si vdiralci pridobili dostop do sistema in so zagrozili z izbrisom podatkov. Za tem napadom naj bi stala skupina REvil, ki prav tako izvira iz Rusije oz. iz ene od držav nekdanje Sovjetske zveze in naj bi imela zaslombo ruskih tajnih služb.

Zato bo ena od tem vrha v Ženevi tudi zahteva ZDA, da Rusija začne odločneje preganjati storilce informacijskih napadov. Iz Bele hiše so včeraj še sporočili, da postajajo ti napadi grožnja nacionalni varnosti, zaradi česar nameravajo ZDA v boj poslati svoje obveščevalne agencije, ki naj bi se v bodoče v boju proti hekerskim skupinam poslužile tudi napadalnih taktik.

Na obtožbe se je sinoči ob robu sanktpeterburškega foruma odzval ruski predsednik Vladimir Putin in jih označil za absurdne in smešne ter, da gre za provokacije, ki naj bi imele zgolj namen zanetiti konflikt med velesilama pred pogovori v Ženevi.