Instagram odslej tudi za videoposnetke

Matej Huš

22. jun 2013 ob 14:07:36

Instagram je na novinarski konferenci najavil, da odslej uporabnikom ne bo več omogočal le deljenja slik, temveč tudi kratke videoposnetke. Posnamemo lahko videoposnetke v dolžini od treh do petnajstih sekund, ki jih, podobno kot fotografije, lahko spustimo skozi katerega od 13 filtrov. Uporabniki iPhone-a imajo tudi možnost avtomatične stabilizacije slike (funkcija Cinema), sicer pa je nova aplikacija delujoča tudi na androidnih napravah.

Instragram, ki ga je lani za milijard dolarjev kupil Facebook, bo z novo funkcionalnostjo konkuriral Twitterjevemu Vinu. Slednji takisto ponuja nalaganje videoposnetkov, ki pa so omejeni na šest sekund. V Instagramu pravijo, da je zanje 15 sekund tista prava meja med izraznostjo in kratkostjo. Poleg Twitterjeve storitve Vine in Instagrama deljenje posnetkov omogočata še Flickr, kjer so omejeni na 90 sekund, in Tout, kjer je meja tudi pri 15 sekundah.

Instagram ima 130 milijonov uporabnikov, ki so doslej nanj naložili 16 milijard slik. Videli bomo, kako dobro bodo sprejeli nalaganje videoposnetkov.