Velika čistka na Instagramu zdesetkala sledilce

Matej Huš

20. dec 2014 ob 22:03:27

Instagram je udejanjil svojo obljubo, da bo letos decembra počistil lažnive račune, ki ne služijo ničemur drugemu kot pošiljanju spama. Formalno so dejali, da so odstranili račune, ki niso upoštevali smernic skupnosti. Uporabniki Instagrama, ki je v lasti Facebooka, so to najpogosteje odkrili tako, da je število njihovih sledilec vidno upadlo. Ironično je največji padec utrpel prav uradni Instagramov račun, kjer se je njihovo število zmanjšalo za 18 milijonov.

Zach Allia je pripravil lep statističen pregled zdesetkanja. Izvzemši Instagramov uradni račun, je največ sledilcev izgubil Justin Bieber (tri milijone in pol, kar predstavlja petnajst odstotkov). Največji delež pa je gotovo izgubil chiragchirag78, ki jih je imel dobre tri milijone in pol, sedaj pa jih ima - pičlih osem. Račun je kmalu zatem izginil tudi sam.

Čeprav je Instagramov namen dober in dejanje nujno potrebno, je bil vseeno tarča številnih žolčnih, pa tudi sarkastičnih komentarjev. Raper Tyga je izgubil tri milijone sledilcev, Ma$e pa je po padcu z 1,6 milijona na 100.000 svoj račun kar zaprl. Številni nezadovoljni uporabniki so od Instagrama zahtevali, da jim povrne staro število sledilcev. Instagram je v izjavi za javnost dejal, da so deaktivirali spamerske račune in tiste, ki so kako drugače kršili smernice, zato tu odpustkov ne bo.

Na Instagramu je podobno kot na Twitterju precej razširjena praksa kupovanja lažnih sledilcev, ki napihujejo navidezno priljubljenost profila. Za nekaj deset dolarjev je mogoče dobiti nekaj tisoč lažnih sledilcev, ki imajo bolj (dražji) ali manj (cenejši) izdelane profile. Danes je torej postalo precej jasno, kdo si jih je verjetno kupoval. Napuh je huda reč.