LiveLeak je ugasnil po petnajstih letih delovanja

Dare Hriberšek

8. maj 2021 ob 20:53:16

Spletno zatočišče tistih, ki menijo, da je vseeno treba videti ta ali oni kriminal, posnetek nasilja ali razdejanega trupla in, ki je slovelo po geslu "Redefiniramo medije" je ugasnilo po petnajstih letih delovanja. LiveLeak je zrasel iz koncepta svobodnega objavljanja nagnusnih fotografij in videov, ki so ga začeli na straneh, kot sta zdaj že prav tako pokojna Ogrish.com in Rotten.com, z objavami vsega tistega, za kar drugod niso imeli dovolj močnih želodcev. Vse skupaj pod poceni pretvezo, da gre za resnično dogajanje po svetu, ki ga ni treba prikrivati. LiveLeak je sicer deloval kot podjetje s sedežem v Londonu.

Leta 2014 so tako sprožili precejšnje zgražanje, ko so objavili obglavljenje ameriškega novinarja Jamesa Foleya s strani ISISa. Objavo so sprva skušali obraniti, češ, prikazujemo strahote teroristov, nato pa so vendarle spremenili pravila in takih posnetkov niso več dovoljevali. Tako tudi niso objavili posnetkov množičnega poboja v novozelandskem Christchurchu z novo obrazložitvijo, da bi na ta način teroristu pomagali doseči tisto, kar si najbolj želi, torej publiciteto njegovega dejanja.

LiveLeak sicer ni imel težav z nizkim spletnim obiskom, ustanovitelj Hayden Hewitt v poslovilnem zapisu na svojem blogu tudi ni navedel konkretnih razlogov za zaprtje portala, razen: "Da se je v zadnjih letih svet zelo spremenil, prav tako internet in ljudje". Dodal je še, da je bilo vzdrževanje strani zelo težavno in da ekipa ni imela več energije za nadaljevanje vseh teh bitk. Na dosedanji domeni zdaj domuje stran z naslovom Itemfix, ki prav tako omogoča nalaganje videoposnetkov, a ne takih z ekstremnimi vsebinami.