Snowden poniknil

Matej Huš

11. jun 2013 ob 17:22:08

Edward Snowden, ki je odgovoren za razkritje prisluškovalne afere Prism, je izginil neznano kam. V Hongkong je pripotoval 20. maja, preden je objavil dokumente, saj se je želel izogniti gotovi aretaciji v ZDA. Hongkong ima sicer podpisan sporazum o izročanju z ZDA, a pričakovati je, da bi Kitajska blokirala ali vsaj oteževala izročitev.

Danes okrog poldneva po lokalnem času se je Snowden odjavil iz hotela Mira v Kowloonu, kjer je prebival, in se odpravil neznano kam. Za zdaj ni nobenih indicev, da bi izginil neprostovoljno, verjame pa se, da je še vedno v Hongkongu, pravi Ewen MacAskill, ki je za Guardian pokrival zgodbo. Povsem možno je, da je Snowdnu preprosto zmanjkalo denarja za tako razkošen hotel.

Medtem pa se je javno mnenje obrnilo v zanimivo smer. Večina Snowdna podpira. Na spletnih straneh Bele hiše se je našla ljudska peticija za pomilostitev, ki jo je podpisalo že več kot 50.000 ljudi. Prav tako se je na internetu izoblikovala iniciativa, ki zbira denar za pravne stroške, ki jih bo imel Snowden z obrambo. Pravosodno ministrstvo namreč preiskuje primer in pripravlja obtožnico. Politiki, ki jim na pravno rigoroznosti ni treba paziti, pa ga že obkladajo z očitki o veleizdaji, kot recimo predsednica senatnega odbora za obveščevalne zadeve Dianne Feinstein. Tudi predstavniški dom je mnenja, da je treba takšno početje najstrožje kaznovati.

Odzvala se je tudi EU, ki od ZDA zahteva odgovore. V EU namreč osebne svoboščine in zasebnost jemljemo še resneje kakor v ZDA. O problemu bodo konec tedna govorili ministri na srečanju v Dublinu, Obama pa se bo moral z neprijetnimi vprašanji soočiti na obisku v Berlinu 18. junija.