Xiaomi je kitajski Apple

Matej Huš

6. jun 2013 ob 11:39:11

Da Kitajci ponarejajo precej zahodnih izdelkov in za nizke cene prodajajo manj kakovostne imitacije, je splošno znano. Pisali smo tudi že, kako Kitajci postavijo trgovino, ki je na las podobna Applovi trgovini, le da z Applom nima nič skupnega. Sedaj pa so pri The New York Timesu izbrskali človeka, ki imitira Steva Jobsa. Lei Jun vodi podjetje Xiaomi, ki je eno najuspešnjših kitajskih tehnoloških podjetij, a to še zdaleč ni cela zgodba.

Lei Jun predstavlja nove izdelke, kakor je to počel Steve Jobs, govori kakor on in se tudi oblači (kavbojke in temne srajce) kakor on. Pri tem Xiaomi ni obskurno podjetje, ampak pravi velikan. Najhitreje v zgodovini so na Kitajskem ustvarili milijard dolarjev prometa, kar jim je uspelo celo v krajšem času kakor multinacionalkam. V lanskem letu so poslali sedem milijonov pametnih telefonov - ki jih predstavljajo kot nekaj revolucionarnega - ki so podobni iphonom. Zanimivo je, da je podjetje pred tremi leti ustanovilo nekaj kitajskih inženirjev z Junom na čelu, sedaj pa ima podjetje kot obetaven strat-up podporo tudi velikih skladov, kot je hišni sklad Qualcomma in Digital Sky Technologies, ki je podprl tudi Zyngo, Facebook, Groupon in ostale uspešnice.

Kritiki seveda pravijo, da Xiaomi ne ponuja nič novega, le poceni verzije nekakovostnih pametnih telefonov. Pri tem imajo prav, a dejstvo je, da za zdaj beležijo dobiček. Ni pa to prvo Junovo podjetje, saj je dobrih deset let preživel v Kingsoft, ki se je iz start-upa razvil v uspešno podjetje, tako da ima še danes tam 300-milijonski delež. In Jun priznava, da je nanj globok vtis naredila Jobsova biografija, ki jo je prebral na fakulteti. Do danes je postal že tri uspešna podjetja, njegovo premoženje pa ocenjujejo na 1,7 milijarde dolarjev. Posnemanje se torej več kot izplača. In če je Jun ocenil, da je kitajski trg lačen imitacij Jobsa in Applovih izdelkov, je logično, da je to tudi ponudil.

Posnemanje je najvišja oblika pohvale.