Kitajska in ZDA iščeta rešitve za internetno vojno

Matej Huš

4. jun 2013 ob 11:46:14

Hladne vojne je že zdavnaj konec, aktualni vir napetosti pa so postali internetni napadi. Nenehno poročamo o ameriškem obtoževanju Kitajcev, da so odgovorni za napade na praktično vse sfere ameriškega življenja (vojska, tehnološka podjetja, banke, novinarske hiše ...), s katerimi na Daljni vzhod odtekajo gigabajti informacij. Kitajci med tem kot pokvarjena plošča ponavljajo, da tega ne počno in da so v resnici sami žrtve ameriških napadov. Neposrednih dokazov za to nimajo, a redno navajajo primer Stuxneta kot dokaz, da Američanom internetno vojskovanje ni tuje.

Američani želijo temu narediti konec, zato se bodo julija pričeli redni pogovori med Kitajsko in ZDA o pravilih obnašanja na internetu. Ameriški predsednik Barack Obama se bo s kitajskim kolegom Šijem Džinpingom sestal julija v kalifornijskem Ranchu Mirage, kjer bosta znaten del pogovorov namenila hekerskim napadom. Ti so velik trn v peti za Američane, saj predsednik NSA celo ocenjuje, da se dogaja največji prenos premoženja v zgodovini. Gre seveda za odtekanje informacij o visokotehnoloških izdelkih in rešitvah na Kitajsko, kar je posledica hekerskih vdorov. Poleg hekerskih podvigov bosta predsednika govorila tudi o Severni Koreji, s katero je Kitajska z novim predsednikom precej ohladila odnose.

Ostanimo pri hekerskem orožju. Američani bi si bržkone želeli podpisati nekaj podobnega SALT-om in START-om, s čimer bi omejili hekerske napade in posedovanje orodja (orožja) zanje. A to bržkone ne bo uspelo, saj za razliko od medcelinskih balističnih raket hekerska orodja lahko na svojem prenosniku hrani kdorkoli. Niso omejena le na države, ampak jih lahko uporablja vsako z dovolj znanja. Bi pa bil to dober začetek, da bi obstoja problema priznali obe strani.

Vseeno bo nekaj treba storiti, so si enotni v ZDA. Viri blizu predsednika pravijo, da je situacija tako kritična, da se ne morejo več pretvarjati, da ne obstaja. Problemov je več, glavni izmed njih, ki potrebuje takojšnje ukrepanje, pa je kraja intelektualne lastnine iz ameriških podjetij. To je tako velik problem, da je zasenčil pregovorno ameriško neodobravanje kitajskega podcenjevanja juana in državne podpore izvozu. Tudi kitajski strokovnjaki priznavajo, da bo država težko nadaljevala sedem- ali osemodstotno rast, če ne bo imela rednega dotoka novih tehnologij in znanj. To se za zdaj zagotavlja (tudi) s hekerskimi napadi. Nobena stran ne pričakuje, da bodo pogovori, ki naj bi po julijskem srečanju (p)ostali redni, hitro prinesli rešitev.