Novozelandsko sodišče: zaseg diskov Kimu Dotcomu nezakonit, policija jih mora vrniti

Matej Huš

31. maj 2013 ob 18:18:35

Kim Dotcom je dobil še eno bitko proti policiji zaradi lanske aretacije, zasega računalniške opreme in drugega premoženja ter zaprtja strani Megaupload. Sodišče je že pred časom razsodilo, da sta bili policijska racija in hišna preiskava nezakoniti, ker so bili nalogi zanje preveč splošni. Sedaj pa je sodnica Helen Winkelmann odločila še, da je bil nezakonit tudi zaseg trdih diskov in njihov prenos v ZDA.

Policija je ob raciji zasegla vso računalniško opremo, vključno s trdimi diski. Napravili so klone vseh podatkov in jih poslali v ZDA k FBI, ker bi utegnili vsebovati relevantne podatke. To pa je premalo, je odločila Winkelmannova, saj tako pavšalno ocenjevanje ni primerno. Policija bi morala preveriti, kateri podatki so relevantni in kateri ne, ter nerelevantne vrniti Dotcomu. Prav tako ne bi smeli narediti klonov vseh diskov ter jih poslati v ZDA, saj lahko vsebujejo osebne informacije in druge, za preiskavo nepomembne podatke.

Policija mora sedaj prečesati vse zasežene podatke in Dotcomu vrniti, česar ne potrebuje, ter to storiti na lastne stroške. Prav tako je treba vrniti klone iz ZDA, če vsebujejo osebne informacije, sicer pa jih je treba uničiti. Medtem ko se je policija izgovarjala, da so bile težave in pomanjkljivosti pri nalogi tehnične podrobnosti, Winkelmannova ni tega mnenja. Nalogi niso dovoljevali trajnega zasega trdih diskov in drugih digitalnih materialov samo na podlagi suma, da vsebujejo relevantne podatke, ne da bi to dejansko preverili. Tudi pošiljanje v ZDA ni bilo zakonito, saj poslanih podatkov niso predhodno preverili.