Nova Zelandija se je uradno opravičila Dotcomu

Mandi

28. sep 2012 ob 07:57:33

Novozelandski predsednik vlade, John Key, se je danes uradno opravičil Kimu Dotcomu za nezakonito prisluškovanje, ki ga je v dnevih pred januarsko aretacijo izvršila njihova varnostno obveščevalna služba GCSB. Opravičilo sledi včerajšnjemu zaključnemu poročilu državne komisije za nadzor varnostno-obveščevalnih služb, ki je ugotovila, da je GSCB prisluškovala telefonskim in internetnim pogovorom Dotcoma in njegovih poslovnih partnerjev (ki so se ravno takrat zbirali v njegovi rezidenci okoli praznovanja Kimovega rojstnega dne).

Dajanja nadzora so bila izvršena brez sodne avtorizacije, ter brez vsake zakonske podlage, saj je mandat GSCB striktno omejen na zunanje grožnje ter bedenje nad varnostjo državne informacijske infrastrukture. Čeprav so tehnično odlično pozicionirani za nadzor telekomunikacij (po vsej verjetnosti imajo zagotovljen mirroring domačih in mednarodnih telefonskih in internetnih vodov), jim je nadzor državljanov in rezidentov strogo prepovedan. Dotcom, sicer državljan Nemčije s pravim priimkom Schmitz, ima status stalnega prebivališča od l. 2010 naprej, kar ga upraviči do skoraj vseh ustavnih pravic, izvzemši nekatere politične (npr. volilno).

GSCB je v zobeh protestnikov že vse od svoje ustanovitve v 70h, in glasni klici za njihovo zaprtje se pojavijo vsakih toliko let. Dva posebej aktivna posameznika / novinarja sta vmes večkrat vdrla v njihovo telekomunikacijsko bazo v dolini reke Wihopai na severni strani južnega otoka, ter povzročala vse sorte sitnosti. Ob eni priložnosti jima je celo uspelo prepičiti kevlarsko kupolo okoli ene od satelitskih anten s srpom, kar je potem vlado stalo 1.1 milijona novozelandskih dolarjev v popravilu, ob boku znatne sramote.

No, dejanja letošnjega januarja tudi niso kaj dosti pomagala k izboljšanju ugleda agencije. Obenem tudi niso dober obet za postopek izročitve Kima Dotcoma v ZDA. Zaslišanje o tem bi moralo biti avgusta, vendar se je zadnji hip zamaknilo do naslednje pomladi, saj je vladni primer več ali manj razpadel. Nalog za januarsko aretacijo in hišno preiskavo je bil izdan nezakonito (tako vnaprej, kot tudi kasneje, v drugem poskusu ex post facto), nakar so številne dokaze promtpno izvozili v ZDA in jih branili Dotcomu za pripravo njegove obrambe, kar je vse strašno ujezilo sodnika, ki je vodil primer. Na ameriški strani medtem tamkajšnji sodnik ugotavlja, da ameriška vlada ni izpolnila procesnih zahtev za začetek kazenskega postopka, zatorej morda iz vsega ne bo nikoli nič. Še več jeze povzroča njihova nepripravljenost, da bi uporabnikom povrnili njihove podatke. Dotcom je tako lahko več kot optimističen glede svoje pravne usode, seveda pa ga pesti, da so mu pobrali prav ves denar. Toda tudi to se zna urediti, saj so vedno bolj glasne govorice o ponovnem odprtju Megauploada.