ZDA spet obtožujejo Iran hekerskih napadov

Matej Huš

29. maj 2013 ob 12:34:37

Končno smo dočakali nov hekerski napad, za katerega ZDA ne obtožujejo Kitajcev, ki so v zadnjih mesecih postali kar dežurni krivci za vse, kar gre narobe. To pot so prst uperili v Iran, podrobnosti napada pa kažejo, da gre za sabotažo in ne vohunjenje, kot je značilno za Kitajce.

Tarč ameriška vlada ni želela razkriti poimensko, naj pa bi se napadalci osredotočali na podjetja, ki se ukvarjajo z nafto, elektriko in plinov. Šlo je za poizkuse sabotaže, saj napadalci poizkušajo pridobiti dostop z namenom povzročanja škode. Preiskava napadov, ki trajajo že lep čas, se je začela pred nekaj meseci, a je Služba za domovinsko varnost prvikrat javno opozorila na napade šele tega meseca. Napadi izvirajo z Bližnjega vzhoda, natačneje iz Irana. Dokazov, da jih je naročila ali izvedla iranska vojska ali druge vladne službe, ni. Kljub temu je to zelo verjetno, saj je nadzor nad internetnom v Iranu precej strog, tako da si je neodvisno hekersko skupino iz Irana, ki bi napadala ZDA, težko zamisliti.

Napadi so se v zadnjih 18 mesecih okrepili in postali nevarnejši, čeprav škode na infrastrukturi še niso povzročili. Ti napadi so brez dvoma del napadov na električno omrežje, o katerih smo že pisali. ZDA se namreč bojijo, da bodo iranski napadi čedalje pogostejši, saj bi se Iran lahko tako maščeval za ekonomske sankcije in za infiltracijo s Stuxnetom. Iran je prejšnji teden zanikal, da bi bili odgovorni za napade na ZDA. Tiskovni predstavnik njihove misije pri Združenih narodih je povedal, da čeprav so bili večkrat žrtev napadov (Stuxnet ipd.), Iran ni nikoli napadal nazaj, ne ZDA ne svojih sosed, s katerimi imajo prijateljske odnose.