Električno omrežje v ZDA dnevno tarča hekerskih napadov

Matej Huš

24. maj 2013 ob 08:15:25

V ameriškem predstavniškem domu so razpravljali o hekerskih napadih na pomembno infrastrukturo, predvsem električna omrežja. Dva kongresnika sta namreč poslala 15 vprašanj o tej temi več kot 150 podjetjem za elektrodistribucijo, upravljavcem omrežja in elektrarn v ZDA ter prejela odgovore od dobrih dveh tretjin. Nekaj je bilo neuporabnih, a uporabni del (53 jih je odgovorilo na vsa vprašanja brez izmikanj) kaže zaskrbljujočo sliko. Hekerji in avtomatizirana orodja vsak dan napadajo podjetja in infrastrukturo.

Več deset podjetij je sporočilo, da so poizkusi vdorov v njihove sisteme "dnevni", "stalni" ali "pogosti". Eno izmed podjetij je celo sporočilo, da mesečno beležijo 10.000 poizkusov vdora, čeprav niso točno povedali, kaj vse so šteli sem. Hkrati poročajo, da je večina napadov plod dela avtomatizirane kode, ki se prilagaja odkritemu in sproti spreminja vzorec napada. Podrobnosti so zbrane v poročilu.

Nobeno izmed podjetij sicer ne poroča o kakršnikoli škodi, kar kaže, da imajo sisteme dobro zaščitene, napadalci pa bolj ali manj zgolj poizkušajo srečo. Če bi se jih namreč lotili specializirano, bi bržkone dostop pridobili. To se je v preteklosti že dogajalo. Omenimo malware, ki se je širil z USB-ključem januarja letos, ter lanske organizirane napade, ki so uspeli pridobiti dostop.

V ZDA se zato ubadajo s prenovo zakonodaje, ki bi okrepila varnost. Pri nas lahko o stanju le ugibamo. Naivno bi bilo pričakovati, da so naša podjetja bistveno bolje zaščitena od ameriških, morda so le manj privlačne tarče. Kakorkoli že, očitno je, da so postali moderna infrastruktura in računalniški sistemi elektronska džungla, po kateri kolovrati na tone nesnage in bolj specializiranih škodljivcev. Upajmo, da se ne bo nekega dne sesula sama vase.