RIAA v finančnih težavah

antonija

24. maj 2013 ob 15:59:37

Trgovska organizacija RIAA, najbolj znana po preganjanju kršiteljev avtorskega prava, je ameriškemu IRSju oddala poročilo za fiskalno leto, ki se je zaključilo z 31. marcem 2012. Iz poročila je razvidno, da so "prihodki" (prispevki največjih založniških hiš) padli iz 33,6 milijona ameriških dolarjev na še vedno konkretnih 23,6 milijona ameriških dolarjev v zadnjih dveh letih. Padec "prihodka" je možno pripisati zgolj zmanjšanju sredstev, ki jih založniške hiše namenjajo omenjeni organizaciji, da se v njihovem imenu bori proti kršitvam avtorskih pravic.

Posledica slabšega finančnega stanja se odraža na številu zaposlenih, ki je iz 107 padlo na vsega 60. Odpuščanje seveda ni ustavilo vodilnih pri višanju lastnih prihodkov. Izvršni direktor (CEO) Cary Sherman, sicer goreč zagovornik SOPE in PIPE, si je prislužil 90.000 USD povišice in je njegov letni dohodek znašal 1,46 milijona ameriških dolarjev. Mitch Glazier, znan po svojem kreativnem besedičenju, s katerim je avtorjem hotel še dodatno omejiti pravice, ki jim pripadajo (in jih prenesti na založbe), si je prislužil 23.000 USD povišnice in zaključil leto z 640.000 ameriškimi dolarji prihodkov.

Iz poročila lahko razberemo tudi prihodke, ki jih je RIAA ustvarila z iztoženimi in izpogajanimi odškodninami od kršiteljev avtorskih pravic. Zaslužili so 196.378 ameriških dolarjev, oziroma nekaj manj kot 13,5 % plače vodilnega moža. Ta podatek jasno pokaže, da visokih zneskov odškodnin, ki jim jih je dosodilo sodišče, zelo verjetno ne bodo nikoli uspeli izterjati. Tudi njihovi odhodki za plačilo pravnikov so močno upadli, in sicer iz 6,4 milijona na vsega 1,2 milijona ameriških dolarjev v zadnjih dveh letih.

Poročilo razkriva še en zanimiv podatek: RIAA je izplačala vsaj 250.000 ameriških dolarjev organizaciji Center of Copyright Information za uvedbo t.i. six-strikes sistema. Naloga CCI je "izobraževanje javnosti glede avtorskega prava, koordinacija med ISPji in lastniki avtorskih pravic v primerih kršenja avtorskih pravic na spletu, pomoč pri zasnovi, implementaciji in promociji sistema opozarjanja kršiteljev avtorskih pravic, odpravljanju škode ki jo kršenje avtorskih pravic povzroča, zbiranje podatkov o kršitvah avtorskih pravic in promociji legalnih poti za dostop do avtorsko zaščitenih del", kar na kratko pomeni, da so eden izmed glavnih lobistov za založniško industrijo. Ker poročilo obravnava samo obdobje do 31. marca, omenjeni znesek zelo verjetno ni celoletna vsota, ki jo RIAA nakazuje CCIju.

It couldn't happen to a nicer group of people.