Kitajska po premoru nadaljuje hekerske napade na ZDA

Matej Huš

20. maj 2013 ob 23:33:31

Po zadnjih razkritjih kitajskih hekerskih napadov na ameriške tarče februarja je zadnje tri mesece vladalo nenavadno zatišje. Kakor da bi se bili hekerji poskrili ali šli na dopust, so se napadalne aktivnosti iz Kitajske ustavile. Sedaj je spet vse po starem, ugotavljajo v ZDA, saj se napadi nadaljujejo kakor pred tem.

Ameriško podjetje Mandiant, ki se ukvarja z računalniško varnostjo, je s prstom zelo očitno pokazalo na Kitajce februarja, ko so preiskovali napade na ameriške novinarske hiše in osebne račune nekaterih novinarjev. Marca so ZDA prvikrat tudi uradno izpostavile Kitajsko kot vir in naročnika napadov, dobili pa smo podatke o Enoti 61398, ki predstavlja elitni hekerski del v kitajski vojski. Resničnost za tam zaposlene sicer ni nič elitna. ZDA so ta mesec še odločneje protestirale in okarale Kitajce kot pobudnike napadov.

The New York Times poroča, da so Kitajci nazaj. To sta potrdila tako Mandiant kakor tudi Crowdstrike. Katere tarče so napadali, Mandiant ni mogel razkriti zaradi pogodbene molčečnosti. Časnik je kontaktiral nekatere znane žrtve predhodnih napadov (Lockheed Martin, Coca-Cola ...), a so bili brez komentarja. Obamova administracija je neuradno povedala, da so nadaljevanje napadov pričakovali in da jih ne preseneča. V zadnjih mesecih so namreč Kitajci umaknili precej orodij, s katerimi so vohunili po ameriških računanikih in prekinili napade, saj je postal teren prevroč. Vmes so spremenili računalnike, od koder so napadi izvirali, in nekoliko izpopolnili orodja, sedaj pa se napadi nadaljujejo. Treutno naj bi bili nekako 60-70 odstotkov toliko intenzivni, kot so bili februarja, ocenjuje Mandiant.

Čeprav se bo ameriški svetovalec za nacionalno varnost Thomas Donilon v kratkem mudil na Kitajskem, upanja na izboljšanje položaja ni. Kitajci so namreč že večkrat povedali, da so pravi vir zlonamernih internetnih napadov v resnici ZDA, oni pa so se primorani braniti. Resnica je bržkone nekje vmes.