Google Street View prihaja v Slovenijo

Matej Huš

19. maj 2013 ob 14:11:58

Googlova storitev Street View končno prihaja tudi v Slovenijo. Prvikrat se je o tem začelo govoriti leta 2010, a takrat informacijski pooblaščenec in Google nista našla skupnega jezika. Nataša Pirc Musar je tedaj od Googla zahtevala, da zbriše obraze in opravi drugo potrebno anonimizacijo (odstranitev registrskih oznak, kočljivih posnetkov itn.) na podatkih v Sloveniji takoj po zajemu pred nadaljnjo obdelavo, Google pa je vztrajal, da iz tehničnih razlogov to ne gre. In ker ti podatki niso smeli zapustiti Slovenije, Google Street Viewa pač ni bilo.

Septembra lani se je premaknilo. Informacijska pooblaščenka je na Twitterju objavila, da se je Google spet oglasil in da usklajevanja potekajo, tako da Street View v Sloveniji bo. Dobrega pol leta pozneje smo izvedeli, da bo Google Slovenijo poslikal že to poletje, saj je usklajen s pisarno Pirc Musarjeve.

Kot pišejo Finance, bo Google slikal poleti, posnetki pa bodo na internetu dostopni v začetku prihodnjega leta. Pri informacijskem pooblaščencu so povedali, da "trenutno čakajo na podrobnejše informacije o sami izvedbi z njihove strani, to je glede terminskega plana, obveščanja javnosti, izbire poti in podobno." Google je povedal da se "pripravljajo, da bodo oddali zahtevane informacije o načrtu snemanja". Javnost bo o projektu obveščena v skupni izjavi za javnost, ki jo bosta oba deležnika pripravila skupaj, kjer bodo razkrili podrobne izvedbene informacije in zahteve, ki jih je moral Google izpolniti na področju varovanja zasebnosti.