Google Street View se vrača v Slovenijo

Matej Huš

11. jun 2018 ob 20:52:49

Pet let je minilo, odkar je Google za storitev Street View prevozil slovenske ceste in poslikal naše okolje. V tem času se je marsikaj spremenilo, zato bo Google letos poleti vnovič prevozil slovenske ceste. Kot je razbrati z njihove spletne strani, bodo med junijem in avgustom na terenu po vsej državi.

Google je prvikrat poizkusil snemati že leta 2010, a se je zapletlo z zaščito osebnih podatkov. Informacijska pooblaščenka je tedaj od podjetja zahtevala, da opravi vso potrebno anonimizacijo (zakrivanje obrazov, zameglitev registrskih označb itd.) v Sloveniji. Google je tedaj vztrajal, da tega iz tehničnih razlogov ne more, zato smo morali počakati še štiri leta, da se je Google tega naučil (ali pa se je preprosto vdal). Sedaj ovir ne bo, saj Google ve, kaj zakonodaja zahteva.

Vseeno pa je zanimivo, da so se to pot odločili za pravo PR-akcijo, saj so angažirali celo slovensko PR-podjetje, da razširi vest o snemanju. S tem želijo poskrbeti, da bo imel na svoji strani tudi javno mnenje, saj ljudje pogosto niso tako zelo navdušeni, kadar se znajdejo na posnetkih. Kdor na Street Viewu najde fotografijo, ki po njegovem mnenju ni dovolj anonimizirana, jo lahko naznani z gumbom Prijavi težavo. In spet bomo začeli lov na najbolj domiselne potegavščine.

Google Street Vew je na voljo v več kot 70 državah. V Evropski uniji sta edini pomembni izjemi Avstrija in Nemčija. V Nemčiji je Google Street View na voljo le v 20 največjih mestih, pa še tam je veliko zgradb zabrisanih, medtem ko je v Avstriji praktično neobstoječ, saj pokriva le turistične znamenitosti in smučišča.