Tretji poizkus: Microsoft umaknil mobilno aplikacijo za YouTube

Matej Huš

26. maj 2013 ob 11:04:49

Razmere med Microsoftom in Googlom se očitno umirjajo, veliki zmagovalec pa je Google. Microsoft je namreč umaknil drugo verzijo mobilne aplikacije za dostop do YouTube, ki so jo izdali, ko je bila prva neprimerna. Pri aplikacija je namreč omogočala prenos posnetkov na disk in je odstranila oglase, s čimer se je Google ni strinjal in je do 22. maja terjal njen umik. Tistega dne je Microsoft izdal novo verzijo, ki ni več podpirala prenosa aplikacij, je pa še vedno rezala reklame. Tudi to očitno ni bilo v redu, zato se še ta verzija umika.

Microsoft in Google sta sedaj napovedala, da bosta sodelovala in s skupnimi močmi izdala aplikacijo, ki bo podpirala dostop do YouTuba, kot si ga Google predstavlja. To pomeni z Googlovimi API-ji, a ne s tistimi, za katere se je Microsoft pritoževal, da nima dostopa, temveč z omejenimi (iFrame player) - ter seveda s podporo reklamam in brez prenašanja na disk. V vmesnem času pa je dostopna Microsoftova prvotna verzija aplikacije.

Spor glede YouTube med Microsoftom in Googlom traja že dlje časa. Že marca 2011 je Microsoft vložil pritožbo v EU, ker naj bi Google onemogočal enakovreden dostop do YouTuba z Windows Phone v primerjavi z iOS in Androidom.