Ameriška DHS blokirala račun Mt.Gox pri Dwolli

Matej Huš

16. maj 2013 ob 07:45:36

Oblasti so se počasi zganile, saj bitcoin postaja že precej razvpita valuta. Medtem ko v Kanadi razmišljajo, kako bi ga obdavčili, so prijemi v njihovi južni sosedi precej radikalnejši. Medtem ko so četrto največjo borzo za nakup in prodajo bitcoina Bitfloor zaprli, tako da uporabniki že četrti teden ne morejo do svojega denarja, so se sedaj lotili tudi največje borze Mt.Gox. Ta je sicer registrirana na Japonskem, a to en pomeni, da je povsem imuna na ameriške muhe.

Plačilni servis Dwolla je namreč prejel odredbo Službe za domovinsko varnost (DHS), da morajo prekiniti vsakršno poslovanje s podjetjem Mutum Sigillum LLC, ki skrbi za Mt.Gox. Dwolla omogoča deluje kot plačilni posrednik in omogoča naložitev denarja na svojo platformo, ki ga lahko potem uporabniki preprosto pretakajo med računi. Precej uporabnikov Mt.Goxa je dolarje za nakup bitcoina in zaslužen denar s prodajo bitcoinov prenakazovalo na svoje račune pri Dwolli, kar je zbodlo DHS. Čeprav Mt.Gox zahteva dokazilo o istovetnosti uporabnika, to očitno ni zadoščalo. Dwolla je bil eden izmed glavnih načinov za dostavo dolarjev na Mt.Gox.

V DHS uradno niso komentirali izobčenja Dwolle. Iz odredbe, ki ji je bila vročena ob zasegu sredstev na računu pri Dwolli, je razvidno, da naj bi se Mt.Gox ukvarjal z nezakonito organizacijo plačilnega prometa, kar se kaznuje z globo in zaporno kaznijo do petih let. Mt.Gox namreč nima licence za tovrstno početje. DHS se je pregona lotil zelo enostavno, saj so poslali svojega človeka na Mt.Gox, kjer se je registriral, kupil in nato prodal nekaj bitcoinov. Pri tem so sledili denarnemu toku in prišli do človeka z imenom Mark Karpeles, ki je izvršni direktor Mt.Goxa. Karpeles ima odprt račun pri banki Wells Fargo, kjer je ob odprtju računa na vprašanje, ali se bo ukvarjal z organizacijo plačilnega prometa, menjavo valut in sprejemanjem oziroma pošiljajnem denarja po naročilu strank (posredništvo) odgovoril negativno.

To je sedaj velik problem za uporabnike Mt.Goxa, ki imajo na svojih računih dolarje. Dwolla je povedala, da do denarja ne morejo, ker trenutno ne morejo nakazovati denarja z računa Mutum Sigillum LLC ali nanj. Kakšna bo njihova usoda, ni znano, a paralele z Bitfloorom ne obetajo nič dobrega. Precej bolje so jo odnesli uporabniki Mt.Goxa, ki so imeli na računih bitcoine, saj jih lahko enostavno prenakažejo ali prodajo drugje. Medtem ko je bitcoin res nezlomljiv in decentraliziran, ostaja ena izmed glavnih šibkih točk borza za pretvarjanje v nacionalne valute. Tja namreč kremplji oblasti zlahka sežejo.