Microsoft kupuje Nooke?

Mandi

10. maj 2013 ob 10:35:47

Delnice največjega ameriškega fizičnega knjigarnarja Barnes&Noble so včeraj poskočile za dobrih 20 odstotkov, potem ko je Techrunch obelodanil Microsoftovo domnevno namero za prevzem B&N-jeve digitalne divizije (Nook Media, sprva "Newco").

Divizijo sta podjetji skupaj ustanovili lani spomladi, ob pomoči Microsoftove 300 + 180 milijonske finančne injekcije. Microsoft je s tem dobil 17% delež (ob valuaciji nekje 1.7 milijarde) ter, tako je vsaj upal, vir prvovrstnih vsebin (content) za svoje Windows 8 tablice. Barnes&Noble pa prepotrebno finančno injekcijo, pa še patentne tožbe zavoljo rabe Androida so se rešili. Investitorji so bili spočetka navdušeni, a vendar, čeprav je delnica B&N takrat skoraj podvojila svojo vrednost, se je dolgoročno ni splačalo držati. Nooki so se kljub dobri strojni opremi in porezanim cenam še naprej prodajali slabo. Samo lani so ob prihodkih 1.3 milijarde navrgli za skoraj 200 milijonov dolarjev izgube, daleč največ med vsemi B&N divizijami.

Zdaj naj bi Microsoft želel Nook Media kupiti za okroglo milijardo dolarjev, torej z okoli 40% popustom na prvotno valuacijo. Obenem B&N razmišlja, da bi Nooke kar ukinili in jih zamenjali s "third party bralniki", misleč najbrž kakšnega Surface bralnika. Vse to naj bi se zgodilo do leta 2017, ko naj bi tablice tudi dokončno izpodrinile specializirane ebralnike.