Uradno: Mojang Microsoftu za poltretjo milijardo

Matej Huš

15. sep 2014 ob 21:31:51

Potrdile so se govorice iz preteklega tedna, da Microsoft kupuje švedsko podjetje Mojang, ki je znano po svoji igri Minecraft. Zanj bodo odšteli 2,5 milijarde dolarjev, kar je celo malo več od zgornje meje v napovedih, transakcija pa bo zaključena proti koncu leta. Po pričakovanjih bo Mojang postal del Microsoftove divizije za igre.

Minecraft je za Microsoftovo konzolo Xbox 360 že na voljo in v zadnjih dveh letih so ljudje v njej prebili dve milijardi ur, ocenjujejo. Microsoftov izvršni direktor Satya Nadella poudarja, da so igre še vedno ena izmed glavnih aktivnostih, ki sega od računalnikov in konzol do tabličnih računalnikov in pametnih telefonov. Minecraft pa je več kot igra, saj gre za platformo odprtega sveta, ki jo sestavlja živahna skupnost, kar predstavlja velikanske možnosti za Microsoft, dodaja. Minecraft za razliko od klasičnih iger nima definiranega smotra in cilja, ampak vsakomur omogoča oblikovanje sveta po želji. Tako ni presenetljivo, da je nakup Mojanga največji prevzem, ki si ga je privoščil Nadella v svojem mandatu (Nokia s 7,2 milijardami sega v čas pred njim). Nekaj podobnega je bil pred 14 leti prevzem Bungieja, ki je ustvaril Halo.

Markus Persson, ki je napisal igro Minecraft, ustanovil Mojang in ga usmerjal (v tem vrstnem redu), se skupaj z ostalima lastnikoma podjetja - Carlom Mannehom in Jakobom Porserjem - poslavlja, saj ne bodo prestopili v Microsoft. Posvetili se bodo novim izzivom, ki pa so za zdaj že skrivnost. Znano pa je, da je Persson postal najnovejši milijarder, saj ima v lasti 71 odstotkov Mojanga. Milijonar je bil že pred tem, saj je od Mojanga dobil več kot sto milijonov dolarjev dividend. Persson zatrjuje, da denar ni bil glavni motiv za prodajo, ampak je Minecraft preprosto postal tako velik, da je bil čas, da najde večje krušne starše, in Microsoft je v tej vlogi kar pravšnji.