Microsoft sklenil patentni dogovor z ZTE

Matej Huš

25. apr 2013 ob 10:58:53

Ta teden je Microsoftov pravni oddelek nadpovprečno dejaven, saj so sklenili že drugi veliki patentni sporazum. Najprej so ga sklenili s tajvansko-kitajskim proizvajalcem strojne opreme Foxconn, kar je bilo svojevrstno presenečenje, ker Foxconn ne razvija lastne strojne opreme, ampak je pogodbeni proizvajalec po načrtih drugih podjetij in kot tak neodgovoren za kršitve, sedaj pa se je Microsoft usedel za mizo še s ZTE-jem. To je precej razumljivejša poteza, saj ZTE telefone izdeluje.

ZTE je začel svojo pot kitajsko državno podjetje oziroma telekom, danes pa gre za četrtega največjega proizvajalca mobilnih naprav na svetu. Poznamo ga zlasti po androidnih tabličnih računalnikih in pametnih telefonih, zgolj za odtenek manj znan pa je njegov obilen patentni portfelj.

Finančne podrobnosti dogovora seveda ostajajo javnosti skrite. Znano pa je, da ima sedaj ZTE pravno pokritje za uporabo tehnologije, ki jo je patentiral Microsoft, v svojih pametnih telefonih, tablicah in drugih napravah. To sedaj že pomeni, da ima licenčne dogovore z Microsoftom sklenjenih toliko podjetij, da je pokritih 80 odstotkov vseh prodanih androidnih naprav. Eden izmed zadnjih trnov v peti ostaja Motorola (sedaj že Googlova podružnica), ki se glede teh patentov pravda. Podobno vztraja še Huawei, sicer velik ZTE-jev tekmec, ki tudi še ni našel skupnega jezika z Microsoftom.