Kako sta Reddit in Twitter 'odkrila' napačna storilca bostonskega napada

Matej Huš

22. apr 2013 ob 21:16:09

Ameriška policija in zvezni preiskovalni urad sta zelo hitro ne le ugotovila identiteto osumljencev za bombni napad na bostonskem maratonu, temveč ju tudi izsledila. Eden je med begom umrl, drugi pa je bil huje poškodovan, a kaže, da bo preživel. Osumljenca sta brata Džohar (poškodovan) in Tamerlan Carnajev (ubit). A še nekaj ur pred uradno objavo njune identitete, so se sprva spletni, potem pa tudi klasični mediji razpisali o veliki zmagi novodobne tehnologije nad starimi policijskimi enotami. Razglasili so, da sta za napad kriva marca izginuli študent Univerze Brown Sunil Tripathi in Mike Mulugeta. Nekaj ur pozneje so se vsi skupaj posipali s pepelom in opravičevali svojcem. Kaj se je zgodilo? Tole.

Kako se je ime Sunil Tripathi znašlo na Redditu, ni znano. Nekemu njegovem sošolcu se je zazdelo, da je Tripathi (ki je skrivnostno izginil marca) podoben človeku na posnetku nadzorne kamere, ki ga je objavil FBI. O tem je napisal stavek na Twitterju in ljudje po vsem svetu so začeli primerjati fotografiji in ugotavljate, da mora iti za Tripathija. Zgodba se je širila kot požar. Potem pa je nekdo na policijskih frekvencah slišal ime Mulugueta, z dodatnim pojasnilom, da je prva črka priimka M kakor Mike. Priimek Mulugueta se res pojavi v posnetku, a v nobeni povezavi z bostonskim napadom. Iznenada se je pojavil še drugi osumljenec, Mike Mulugueta. Od tod naprej je zgodba podobna rumenemu telefonu. Vrstili so se retweeti teh dogodkov, pri čemer je vsakdo dodal še kak stavek. Kmalu se je pojavilo sporočilo, da policija kot osumljenca išče Tripathija (njegovega imena policija sploh ni nikoli omenila) in Mulugueto (nima zveze z Bostonom in ni bil nikoli niti osumljenec, ni mu ime Mike in bogve kdo to je). O tem je pisal Twitterjev račun Anonymousa, kamerman televizije CBS itd. Od tod naprej je šlo po ustaljenem mehanizmu, tako da je bila množica že zdavnaj prepričana, da sta omenjena posameznika krivca. Na spletu smo celo lahko zasledili hvalospeve Twitterju, Redditu in ostalim digitalnim medijem, ki da so pokazali, da je množicanje (crowdsourcing) premagalo klasične preiskovalne metode in naznanilo novo smer.

Fenomen modrosti množice oziroma slovenski Več glav več ve je znan že dlje časa. V povprečju bo namreč množica podala pravilnejši odgovor kot povprečen posameznik, a treba se je zavedati omejitev. Če sto ljudi vprašate, kako visok je daljnovod, pa ti o tem nimajo nobene predhodne informacije in se med seboj ne posvetujejo, bo povprečen odgovor zelo blizu pravilnega. Nekaj povsem drugega pa se zgodi, ko začnejo ljudje delovati kot čreda. Kadar prepričanje nekaj posameznikov dovolj naglas ponavlja množica, se to mnenje kakor požar razširi po čredi, ne da bi ljudje kritično premislili o njem. Množična histerija je tako druga plat medalje pametne množice in jo poznamo pri najrazličnejših dogodkih. Zato previdno, čim večja je čreda, tem bolj butasta je. In internet omogoča zbiranje res velikih čred.

V resnici pa moderna tehnologija v tem primeru ni odigrala vidnejše vloge. Še več, niti posnetki osumljencev in sistemi za prepoznavanje obrazov niso bili uporabni. Sadove je obrodilo šele klasično terensko policijsko delo.