Samsung v preiskavi zaradi lažnih recenzij konkurenčnih izdelkov

Matej Huš

16. apr 2013 ob 22:10:32

Tajvanska komisija za trgovino je začela preiskavo zaradi suma, da je Samsung najemal študente za pisanje negativnih komentarjev in recenzij o HTC-jevih izdelkih, ki so Samsungova neposredna konkurenca. Tovrstno početje, ki po tajvanski zakonodaji sodi v zavajajoče oglaševanje, je prepovedano. Organi so se zganili, ker so v zadnjem mesecu prejeli povečano število pritožb. Samsungu grozi do 25 milijonov novih tajvanskih dolarjev kazni (640.000 evrov).

Samsung se je že odzval na očitke. Sprva so sicer zanikali kakršnokoli védenje o preiskavi, potem pa so na Facebooku objavili (in kasneje izdali še uradno izjavo), da obžalujejo nevšečnosti in zmedo, ki bi lahko nastale zaradi nesrečnega incidenta (Samsung torej ne zanika niti priznava dejanja). Zato so na Tajvanu prenehali z vsemi vrstami internetnega oglaševanja, kamor sodi tudi objavljanje reklamnih člankov in anonimnih(!) recenzij. Dodajajo še, da bo vso nadaljnje oglaševanje še bolj v skladu s kredojem podjetja, ki je transparentnost in odkritost.

To ni prva težava, ki bi jo imel Samsung s tajvanskimi regulatorji trga letos. Že v začetku leta je bil oglobljen s 300.000 novimi tajvanskimi dolarji zaradi zavajajočega oglaševanja Galaxyja Y Duos GT-S6102 na Tajvanu. Takrat so težave povzročile trditve o vgrajeni kameri, ki se niso ujemale z dejanskim stanjem.

Lažne recenzije so velik problem. Različne raziskave podajajo različne ocene, a čez palec jih lahko povzamemo, da je od četrtine do polovice vseh na videz neodvisnih in anonimnih recenzij napisanih z zelo jasnim načrtom kupca premamiti v nakup. To je dejansko postal tako velik problem, da se z njim ukvarjajo tudi raziskovalci sistemov za lovljenje teh recenzij. Še zlasti je težava zato, ker se tovrstnega početja lotevajo tako velikani, kakršen je Samsung, kot tudi neodvisni avtorji malo znanih knjig. Pisali smo recimo že o Amazonovem boju z mlini na veter in algoritmih, ki iščejo lažne recenzije.