Sedem uporabnikov Amazona napisalo 20.000 lažnih recenzij

Matej Huš

5. sep 2020 ob 20:33:58

Amazon je te dni pobrisal približno 20.000 recenzij različnih izdelkov, potem ko je Financial Times ugotovil, da so bile plačane. Številni najplodovitejši ocenjevalci so pisali recenzije za malo znane kitajske prodajalce, ki so jim izdelke pošiljajo zastonj, da so jih potem preprodajali dalje. Najaktivnejši recenzent Justin Fryer je avgusta ocenil za 15.000 funtov izdelkov, torej je v povprečju vsake štiri ure pritisnil pet zvezdic. Večino teh izdelkov je na Ebayu prodal naprej in zaslužil 20.000 funtov. Čeprav je objavljanje plačanih recenzij zanikal in dejal le, da so nekatere morda podvojene, je po začetku vprašanj pobrisal svoje recenzije. Podobno so storili še nekateri sumljivi recenzenti. Kasneje je Amazon pobrisal vse recenzije in začel temeljito preiskavo.

Celotna preiskava je razkrila, da je bilo kar deveti izmed prvih desetih ocenjevalcev sumljivih. Izdajali so jih nenavadno visoko število recenzij s petimi zvezdicami, ki so jih dobili v glavnem kitajski prodajalci z malo opravljenimi prodajami in malo znanimi izdelki. Številne izmed teh izdelkov je bilo moč najti v različnih skupinah, kjer so bile ponudbe za plačilo recenzij. Incident preiskuje tudi britanski Competition and Markets Authority.

Lažne recenzije in ocene niso nič novega in jih je britanskem Amazonu več kot drugod, pojasnjuje Saoud Khalifah iz Fakespota. Zanimivo je, da je epidemija koronavirusa vplivala na problematiko, saj se je močno povečalo število nakupovalcev prek spleta, s tem pa tudi število nezanesljivih ocen. Problematika naj bi bila najhujša maja, ko je bila tudi epidemija na vrhuncu.

Toda Amazon naj bi bil na nedostojno početje Fryerja opozorjen že v začetku avgusta, a je reagiral šele po preiskavi Financial Timesa. Tedaj so umaknili le nekaj njegovih ocen, sicer pa širšega pregleda ni bilo - pa čeprav je ocenil 10 kupljenih prenosnikov in še nekoliko več sesalcev. Eden izmed problemov je tudi algoritem, ki močno povečuje pomen ocen, zato se seveda prodajalci na vse načine - tudi nezakonite - prizadevajo za čim višje.