Tudi UPS kaznovan za pomoč pri preprodaji nezakonitih zdravil

Mandi

31. mar 2013 ob 22:02:50

Ponudnik hitre pošte UPS (United Parcel Service) je sklenil poravnavo z ameriškim pravosodnim ministrstvom (DOJ), ker ni bil dovolj skrben pri omejevanju pošiljanja nezakonitih zdravil skozi njihove storitve. V zameno za odstop od pregona (izogib kazenskemu postopku) bodo tako plačali 40 milijonov dolarjev in nekoliko poostrili notranji nadzor nad sumljivimi strankami, predvsem tujimi lekarnami, ki nimajo dovoljenja za preprodajo zdravil Američanom.

To zgodbo smo brali že predlani, ko je bil na tapeti Google - ki je takrat moral plačati več kot 10x večji znesek (pol milijarde), ker je kljub opozorilom DOJ še vedno sprejemal (dobičkonosne) oglase od tujih lekarn, farmacevtov in (tudi) ponarejevalcev zdravil. Roko na srce je šlo v večini primerov za kanadske in mehiške lekarne, ki ponujajo identična zdravila, vendar bistveno bistveno ceneje, zajedajoč v dobro naoljeno zaslužkarsko verigo ameriških farmacevtov in zasebnih zdravstvenih zavarovalnic (HMO). Oboji so takrat močno pritiskali na ameriško vlado, naj nekaj ukrene za zaščito njihovih interesov. No, UPS je podobna opozorila dobil že leta 2002, vendar vse do zdaj "ni storil dovolj", je povedala državna tožilka iz severnega okrožja Kalifornije, kjer so vodili zadevo. Podjetje se je v izjavi za javnost tudi opravičilo in priznalo obstoj "njihove obveznosti pri zagotavljanju javnega zdravja".

Seveda se postavi vprašanje, kaj točno pa bi morali storiti. Kot (njim primerno) piše Techdirt, obstaja strah, da se je vlada potihoma dogovorila za pregledovanje vsebine pošiljk. Le tako bi UPS namreč lahko zagotovil, da v njih resnično ni ničesar nezakonitega, med drugim ne zdravil (ti. sekundarna odgovornost za dejanja svojih strank). A kot kaže, si tega (še) ne upajo. UPS bo preprosto moral suspendirati trgovalne račune tistih tujih naročnikov, ki mu jih bo javila vlada. To bo potem podražilo tuje droge in jih naredilo manj privlačne, ker bodo morali prodajalci vložiti več soldov v manipuliranje svoje identitete.