Ušla zgodnja beta Windows Blue

Matej Huš

25. mar 2013 ob 17:50:55

Na internet je pricurljala ena izmed zgodnjih beta verzij Microsoftovega operacijskega sistema Windows Blue, ki bo naslednja inačica za Windows 8. Gre za verzijo z zaporedno številko (build) 9364, ki je po doslej zbranih podatkih ušla enemu izmed Microsoftovih ameriških ali francoskih partnerjev (viri si o tem še nasprotujejo) z dne 15. marca 2013. Po spletu so takoj zaokrožili posnetki in recenzije nove verzije, v ne najbolj legalnih kotičkih pa se valja cela ISO-datoteka, ki vsebuje nov operacijski sistem (ušla je zgolj 32-bitna verzija). Gre za časovno omejeno verzijo, ki bo potekla leta 2014.

Kaj je torej videti novega na prvi pogled? Uporabniški vmesnik je zdaj zglajen in izpiljen Metro iz Windows 8, in sicer ima možnost uporabe manjših ali večjih živih ploščic, več možnost prilagoditve (recimo več barv), tako imenovane Snap Views za sočasen ogled več odprtih aplikacij v Metroju (za zdaj dveh), izboljšana podpora za več zaslonov itd. Novost so še aplikacije Calculate, Sound Recorder, Movie Moments in Alarms. Windows 8 Charms je doživel manjšo predelavo, vključno z možnostjo Play, Nadzorna plošča dobiva več možnosti, tako da bo urejanja nastavitev enostavneje dostopno.

Uradno predogledno verzijo naj bi Microsoft izdal sredi tega leta, končne verzije (RT, Personal, Professional, Standard Server, Enterprise Server, Datacenter Server, Web Server) pa do izteka tega leta. Do takrat si lahko sline pocedite na tejle pobegli inačici, a to počnete na lastno odgovornost. Prav tako jo boste morali poiskati sami.