Radeon HD 7790 je prispel, objavljeni so testi

Primož Resman

23. mar 2013 ob 13:07:44

Napoved Radeona HD 7790, ki uporablja novo jedro (Bonaire), se je izkazala za resnično. Včeraj zjutraj je bila dvignjena omejitev nad deljenjem informacij, torej so spletne strani lahko objavile vse podatke in teste nove kartice. Če začnemo s strojnimi podatki, Bonaire je sestavljen iz 896 senčilnikov, ki tečejo z okroglim gigahertzom. Poleg senčilnikov ima jedro še 56 teksturnih enot in 16 rasterskih enot, vse to pa zasede 2,08 milijarde tranzistorjev oz. 160 mm2 površine. Jedro je seveda izdelano s TSMC-jevim 28 nm postopkom. Grafična kartica ima samo en gigabajt pomnilnika, ki teče pri 6 GHz (je seveda tipa GDDR5) in z jedrom komunicira prek 128 bitov širokega vodila. Za napajanje je uporabljen 6-pinski priključek, a je komajda potreben, saj najvišja poraba znaša do 85 W (sama PCIe reža lahko napaja kartice z do 75 W moči).

Jedro še ni pravi predstavnik družine Sea Islands (načeloma serija HD 8000), naslednice trenutno še vedno aktualne Southern Islands (serija HD 7000), saj gre le za nekoliko popravljeno prvo različico arhitekture GCN. Na Anandtechu jo označujejo kot GCN 1.1, medtem ko bi bili pravi predstavniki družine Sea Islands verjetno osnovani na arhitekturi GCN 2.0 (oz. vsaj na znatnejše modificirani verziji, kto Bonaire). Bonaire kot samo jedro ter kot kartica Radeon HD 7790 se umesti neposredno v zevajočo luknjo med Radeonom HD 7850 in 7770, tako po specifikacijah kot po ceni. AMD novinca predstavlja kot idealno vstopno kartico za manj zahtevno igranje iger na ločljivosti 1920 x 1080 pik.

Radeon HD 7790 je z vidika porabe zelo konkurenčen ostali ponudbi za podobno ceno, pravzaprav je od neposredne konkurentke, nVidiine GeForce GTX 650 Ti pod obremenitvijo še varčnejša. Temperature so povsem v skladu s pričakovanji, a gre po drugi strani za sorazmerno tiho kartico v brezdelju, nedvomno za tišjo od prej omenjene GTX 650 Ti (tako referenčen model kot Sapphirov z drugačnim hladilnim sistemom). Pod obremenitvijo Sapphirova akrtica sicer postane nekoliko glasnejša od referenčnih 7790 in GTX 650 Ti, a ima zato dodatno prednost pri temperaturah jedra pod obremenitvijo.

Pri primerjavi zmogljivosti je Radeon HD 7790 skoraj vedno hitrejši od GTX 650 Ti ter tudi vedno počasnejši od Radeona HD 7850, kar je pričakovano. Za točnejše številke in razlike si oglejte teste, npr. na AnandTechu, bit-tech.net, HotHardware in Hexus.net.

Sama dobavljivost kartic se ne bo zgodila takoj, temveč šele čez dober teden, 2. aprila. Od samega začetka bo na voljo obilico kartic različnih proizvajalcev, ki bodo na voljo tako z referenčnimi frekvencami kot tudi v naviti obliki. Jedro bo v primeru slednjih tekli pri 1075 MHz, medtem ko bo nekoliko manj pogosto navit pomnilnik, ki bo pri teh izvedenkah tekel s 6,4 GHz. Uporabljene tiskanine bodo tako referenčne kot na novo zasnovane, praktično nobena kartica pa ne bo uporabljala referenčne zasnove hladilnega sistema. Priporočena cena izvedenke z referenčnimi frekvencami ob predstavitvi je v ZDA 150 dolarjev, v Veliki Britaniji 120 funtov, torej v Evropi lahko pričakujemo cene okrog 130 do 140 evrov. Vsaj v ZDA je po mnenju ocenjevalcev glede na zmogljivost v primerjavi z ostalo AMD-jevo ponudbo prava, a je odločitev nekoliko težja v primeru primerjave z nVidiino GTX 650 Ti - slednja je manj zmogljiva in cenejša. Večinoma so tudi mnenja, da bi bilo bolje, če bi kartica imela 2 GB pomnilnika, vsaj z vidika naložbe v prihodnost. Z nižanjem cen in morda s posebnimi izdajami z 2 GB pomnilnika bi bila lahko nova kartica idealna izbira za manj zahtevne igričarje.