AMD je na GDC-ju pokazal Radeona HD 7990

Primož Resman

28. mar 2013 ob 21:32:55

Radeon HD 7990 pravzaprav ni nič novega, saj kartice, osnovane na dveh Radeonih HD 7970, združenih na eno tiskanino že izdelujejo Asus, Club3D in Powercolor. A v vseh primerih gre za bolj neuradno izdajo. Uraden, referenčen model je v pripravi, vsaj glede na neuradne napovedi, že dolgo, a je vmes nekoliko poniknil. Zdaj ga bodo kot kaže pri AMD-ju oživili. Prototipe skupaj z nekaj malega informacijami so namreč razkazovali na Games Developer Conference, ki se v San Franciscu dogaja med 25. in 29. marcem.

Pokazan prototip je ogromen, saj je hladilni sistem sestavljen iz kar treh ventilatorjev s premerom 90 mm. Tiskanina kartice je tako verjetno dolga okrog 300 mm. Za razliko od PowerColorjeve in Club3D-jeve kartice, ki zasedeta 3 reže, referenčen model zasede bolj standardni dve. Specifikacij AMD-jevi predstavniki niso želeli izdati, potrdili so le, da je uporabljen par grafičnih jeder Tahiti XT (z Radeona HD 7970) ter da bo kartica najhitrejša na svetu, ko bo izšla. Trojica ventilatorjev z velikim primerom naj bi zagotavljala zelo tiho delovanje, kot zanimivost pa so izpostavili še zgolj dva 8-pinska napajalna priključka. Poraba celotne kartice tako ne smela preseči 375 W.

Na GDC je AMD predstavil še nekoliko bolj strežniško usmerjene novosti. Pod imenom Radeon Sky se skriva trojica novih kartic, namenjenih oblačnim strežnikom, ki bodo uporabljene za oddaljeno igranje iger. V tem primeru se vsa računska opravila izvajajo na strežnikih, prek spleta pa se nato k uporabniku prenaša le slika. Posledično je mogoče z zelo varčno in majhno napravo igrati grafično zahtevne igre. Glavna težava je sicer v latencah, ki jih takšen način predstavlja, a se z vedno varčnejšimi in mobilnimi napravami zlahka zgodi, da bo to prihodnost igranja iger.

Kakorkoli že, z Radeoni Sky 900, Sky 700 in Sky 500 AMD konkurira predvsem nVidiini tehnologiji GRID. Najzmogljivejši, Radeon Sky 900, uporablja par jeder Tahiti, torej gre za strežniški ekvivalent pravkar opisanemu Radeonu HD 7990. Skupno število senčilnikov je 3584, torej 1792 na jedro. Radeon Sky 700 uporablja zgolj eno jedro Tahiti s 1792 senčilniki, torej jedro z Radeona HD 7950 (polno delujoče jedro Tahiti XT ima sicer kar 2048 senčilnikov). Obe kartici imata skupno 6 GB GDDR5 pomnilnika - Sky 900 po 3 GB na jedro, Sky 700 pa jasno vseh 6 GB za eno jedro. Tretji novinec, Radeon Sky 500, je osnovan na Radeonu HD 7870, kar pomeni, da uporablja jedro Pitcairn XT z vsemi 1280 senčilniki. Pomnilnika je 4 GB, dvakrat toliko, kolikor na namizni različici.

Za hlajenje vsi trije uporabljajo pasivni hladilnik, a se bodo nedvomno zanašali na dodobra prepihane strežniška ohišja.