AMD je napovedal nove Radeone in TrueAudio

Primož Resman

26. sep 2013 ob 08:18:26

Za napovedano včerajšnjo AMD-jevo prireditev se je morda pričakovalo, da bomo ugledali grafične kartice nove generacije. To se je sicer zgodilo, a v zelo omejenem obsegu. Na prireditvi so pri AMD-ju namreč zgolj omenili (in razkrili zelo skop obseg podatkov) nove kartice, veliko bolj pa so se posvetili predstavitvi nekaterih novih tenologij, sodelovanju s partnerji, ki te tehnologije uporabljajo za razvoj iger, ter prednosti, ki jih bodo s tem dobili igralci. Na področju novih tehnologij bosta izjemno dobrodošla Mantle in TrueAudio, a več o njiju nekoliko nižje.

Dobili bomo novo poimenovanje Radeonov, saj bomo po novem kupovali kartice iz družin R7 in R9 - v prvi vsaj R7 250 ter R7 260X, medtem ko družino R9 sestavljajo vsaj R9 270X, R9 280X in R9 290X. R7 250 bo imel 1 GB pomnilnika, bo stal pod 90 dolarjev in v Firestrike (kot kaže bo to nov Futuremarkov program za testiranje zmogljivosti sistema) doseže prek 2000 točk. R7 260X ima pomnilnika dvakrat več, torej 2 GB, doseže prek 3700 točk in bo stal 139 dolarjev. R9 270X ima prav tako 2 GB pomnilnika, a doseže prek 5500 točk v Firestrike in bo stal 199 dolarjev. Za 299 dolarjev bo na voljo Radeon R9 280X s 3 GB pomnilnika in prek 6800 točkami v Firestrike. Na vrhu bo Radeon R9 290X, ki bo opremljen s 4 GB pomnilnika na 512-bitnem pomnilniškem vodilu (prvič po serijri Radeon HD 2900, da je uporabljeno tako široko vodilo) in prek 300 GB/s prepustnosti, jedro sestavlja prek 6 milijard tranzistorjev, a žal nismo dobili cene in dosežka v Firestrike - bojda naj bi bila najzmogljivejša kartica hitrejša od česarkoli, kar lahko (v kratkem) ponudi nVidia, vključno s polno delujočim jedrom GK110 (ima 2880 senčilnikov, a jih je v GTX Titan vključenih le 2688 oz. 14 od 15 gruč senčilnikov). To podkrepi podatek, da je najzmogljivejša kartica v izračunih zmožna doseči do 5 TFLOPS. Prednaročilo kartice bo mogoče 3. oktobra v paketu z Battlefield 4. Kartica naj bi bila odlično gonilo za monitorje z ločljivostjo 4k.

A to ne bodo vsi novinci, saj bomo ugledali še nekaj podvariant, verjetno počasnejše kartice brez oznake X. To da slutiti podatek, da bodo s TrueAudio opremljeni le R9 290X in R9 290 ter R7 260X. Obenem to da slutiti, da je le par čipov popolnoma nov, osnovan na drugi generaciji arhitekture GCN, medtem ko so ostali dobri znanci iz serije HD 7000. R9 280X (in R9 280) bi bila lahko tako osnovana na jedru Tahiti (HD 7970 in 7950), kar nekako potrjujejo na techPowerUp!, R9 270 pa na jedru Pitcairn, torej na čipu, ki je osnova serije HD 7800. Obenem zmedo naredi še podatek, da je celotna serija R9 združljiva z DirectX 11.2, medtem ko to ne velja za družino R7.

Pustimo ob strani špekuliranje in se posvetimo bolj trdnim podatkom, torej povejmo nekaj o TrueAudio in Mantle. TrueAudio je v grafično jedro vključen zvočni procesor. Do sedaj se je preračunavanje zvoka vedno opravljalo na centralnem procesorju, kljub drugačnim poiskusom nekaterih izdelovalcev grafičnih kartic. To je močno in po nepotrebnem obremenilo procesorje, saj za takšno računanje niso najbolj primerni. Zato bodo to računanje pri AMD-ju začeli izvajati na grafični kartici, rezultati pa naj bi bili izjemni, podobni uvedbi programabilnih senčilnikov za področje grafike. Zdaj bo samo s stereo zvočnim sistemom mogoče odlično emulirati prostorski zvok, ne le v horizontalni smeri, temveč tudi v vertikalni. To so demonstrirali z zvokom groma, ki se je slišal le pod stropom sobe, kar so dosegli z uporabo sistema 7.1 (na stropu zvočnikov ni bilo), nekoliko slabše, a še vedno bistveno bolje od česarkoli na tržišču pa se obnese zgolj stereo postavitev, torej dva zvočnika.

To je odlična novica za uporabnike slušalk in manj obsežnih zvočnih sistemov, saj bodo lahko veliko bolje v prostor postavljali svoje nasprotnike (pri praktično vseh žanrih iger), bistveno bolje bo izvedeno razlikovanje med odprtimi in zaprtimi prostori (odmev vseh zvokov), nasploh pa se bo znatno izboljšala igralska izkušnja. Uporabo vsega tega bodo seveda morali podpreti razvijalci iger, ki naj bi bili glede na predstavitev to več kot pripravljeni storiti. Procesiranje je vključeno na grafično kartico in je tako popolnoma ločeno od uporabljene zvočne kartice - lahko je integrirana, ločena na PCIe, lahko je priključena prek USB-ja, itd.

Druga velika novost je Mantle, ki bo omogočal bistveno lažje programiranje za grafični procesor. Dajati naloge centralnemu procesorju je danes preprosto, medtem ko je to daleč od resnice v primeru grafičnega procesorja na PC-jih, a približno enako enostavno na konzolah. Mantle naj bi to izenačil, kar bo pomenilo, da bo z zmanjšanjem obremenitve centralnega procesorja programer prek API-jev lahko na sekundo zahteval kar 9-krat več klicev za risanje na zaslon v primerjavi z DirectX in OpenGL. Mantle bo na voljo le za grafične čipe, osnovane na arhitekturi GCN in novejše, bo v prihodnosti na voljo za več platform (najverjetneje OS X in Linux), a bo to v začetku omejeno le na Windows. Prva igra, ki izkorišča Mantle, bo Battlefield 4. Več podatkov o Mantlu bomo dobili na razvijalcem namenjeni konferenci v novembru.

Celoten zapis živega bloga si lahko preberete na Anandtechu.