nVidia pripravlja cenejši derivat Titana?

Primož Resman

22. mar 2013 ob 17:30:54

nVidiin GTX Titan je nedvomno najzmogljivejša grafična kartica z enim samim grafičnim jedrom na svetu ta trenutek, obenem pa se dodobra približa tudi najhitrejšim, dvojedrnim karticam. A njen glavni problem je izjemno visoka cena, ki znaša okrog 1000 dolarjev oz. evrov, odvisno od strani luže, na kateri se nahaja kupec. Vseeno je kartica, razen cene, doživljala praktično izključno pohvale, saj ima poleg odlične zmogljivosti tudi relativno nizko porabo ter je izjemno tiha. To jo naredi idealno predvsem za sisteme manjših dimenzij (mini-ITX), kjer prinese dovolj zmogljivosti brez minusov, ki takšne sisteme najbolj prizadenejo.

A brez skrbi, če vam je 1000 evrov za grafično kartico preveč, dobrih 500 evrov, kolikor stane GTX 680, pa premalo, nVidia očitno prihaja na pomoč. Predvidoma julija ali avgusta bi namreč lahko izdali še eno kartico, osnovano na grafičnem jedru GK110. Ta bo nekoliko manj zmogljiva od Titana, predvidoma bi nVidia tako zmogljivostno kot cenovno ciljala neposredno na veliko luknjo med GTX 680 in GTX Titan.

Jedro GK110 v Titanu ima še nekaj malega rezerve, saj je od fizičnih petnajstih pogonov oz. sklopov vključenih le 14, ki tako vsebujejo 2688 delujočih senčilnikov (en sklop je izklopljen, da dosežejo boljše izkoristke proizvodnega procesa - čipa, ki bi deloval z vsemi 2880 senčilniki trenutno ni na trgu). Novinka bi tako predvidoma imela izklopljeno še eno enoto, kar bi skupno število senčilnikov prineslo na 2496 (en sklop ima seveda 192 senčilnikov). Sorazmerno temu bi se potem zmanjšalo še število teksturnih in rasterskih enot, z 224 in 48 na 208 in 40. Stroške bi zmanjšalo še nekoliko ožje pomnilniško vodilo (široko 320 namesto 384 bitov), s tem pa bi se precej prihranilo še na pomnilniku. Tega bi bilo namesto kar 6 GB le še 5 GB, za dodatne prihranke pa bi to količino zlahka še razpolovili na 2,5 GB.

Konfiguracija jedra in pomnilniškega vodila, z uporabo 5 GB pomnilnika pa tudi slednjega bi bila tako enaka računski kartici Tesla K20, medtem ko je GTX Titan v enaki primerjavi nadvse podoben zmogljivejši Tesla K20X. Ime novinke še ni znano (na X-Bit Labs omenjajo GTX 685), kakor seveda tudi še ni potrjeno, če gre za resničen izdelek. Na potrditev bomo morali počakati najkasneje do poletja.