GeForce GTX Titan Black je tukaj

Primož Resman

20. feb 2014 ob 15:10:39

Kot po napovedih je NVIDIA na tiho predstavila osveženega GeForce GTX Titan Black. V skladu z napovedmi s konca januarja presenečenj ni, v primeru črne izdaje gre za polno zmogljivo jedro GK110 z 2880 senčilniki, ki tečejo pri 889 MHz ter se lahko sami navijejo do 980 MHz (ti dve frekvenci pri z vidika jedra enakovrednem GTX 780 Ti znašata 875 in 928 MHz). Pomnilnika je seveda 6 GB, ki teče pri polnih 7 GHz, kolikor zmorejo čipi. Seveda je, kot smo vajeni s prvega, lanskega Titana, čip zmogljiv polne dvojne natančnosti pri operacijah s plavajočo vejico, ki znaša 1/3 zmogljivosti pri običajni, enojni natančnosti. Preostali GeForci z jedrom GK110 zmorejo vsega 1/24 zmogljivosti enojne natančnosti, ko opravljamo matematične operacije nad števili v 64 bitnem zapisu. Vse to GTX Titan Black naredi najhitrejšo kartico tako za preračune (kjer ima verjetno najvišje razmerje med zmogljivostjo in ceno) kot za igre, medtem ko je bila za slednje GTX 780 Ti nekoliko hitrejša od prejšnjega Titana.

Kartica je sicer popolnoma identična prvi izdaji Titana, le da so hladilna rebra, ki jih je mogoče videti skozi okno na ohišju hladilnika, tokrat eloksirana v črno. Cena je prav tako enaka, v ZDA znaša 999 dolarjev, dobavljivost pa naj bi bila omejena, saj gre najverjetneje za čiščenje zalog čipov GK110, preden NVIDIA predstavi zmogljivejše čipe iz družine Maxwell. Ker gre za tiho predstavitev, so komaj zdaj velike novičarske strani dobile svoje testne primerke, torej testi sledijo šele čez nekaj dni. Obenem ni bilo slišati še ničesar novega o GeForce GTX 790, o kateri se je prav tako govorilo v januarju in ki naj bi jo videli v marcu.

Svoje kartice so že napovedali Asus, EVGA (celo več primerkov, tudi navite in vodno hlajene), Gainward, Gigabyte, MSI, Palit in Zotac.