EA-jev pogrom s SimCity DRM

Mandi

19. mar 2013 ob 10:24:35

Kot glede na živahno temo na forumu najbrž že veste, se splavitev najnovejšega SimCity-ja ni najbolje obnesla .. kajti čeprav gre za eno redkih pristnih single player iger v letu, vseeno rabi ves čas prisotno internetno povezavo, da lahko njen DRM opravi svoje delo.

In že takoj po začetku prodaje 5. marca se je izkazalo, da EA ni pripravil dovolj strežnikov za vse igralce, tako da so nekateri morali na začetek igranja čakati tudi do pol ure, trpeti slabo odzivnost (lag) pri izvrševanju ukazov, oz. delati brez podpore za shranjevanje (ker se to dela v oblaku). Vse skupaj je že malo spominjalo na lanske težave z Diablo III (Error 37), zato je Amazon.com igro za nekaj časa celo umaknil iz prodaje. Odziv igričarjev in igričarskih revij je bil temu primeren: ocene so se gibale tam med 50 in 70%, kar je za tako pričakovan naslov kar malo premalo. "Brez DRM-ja bi zagotovo dobil vsaj 10% več", so pisali številni.

EA se je na hitro opravičil in v zameno za težave vsem prizadetim obljubil eno brezplačno igro iz svojega kataloga (Mass Effect 3, Plants vs Zombies ali Bejeweled). Obenem so priznali, da bi igra mirno lahko delovala v offline načinu, vendar so se že na začetku odločili, da bodo "zavoljo boljše igralske izkušnje" dodali nekaj "multiplayer elementov" (deljenje policijskih in gasilskih služb, onesnaževanje sosedovega mesta, DRM, ..). Hekerji so seveda hitro pokazali, da lahko igra še vedno teče brez stalne povezave -- sicer brez podpore za shranjevanje, a tudi to slednje bodo morda uspeli načarati. Hkrati so ugotovili, da EA sploh ni poskrbel za varnost. Posledično se lahko hekerji polastijo tudi tujih mest in nadnje spustijo naravne katastrofe (beri: godzillo), kar igri doda nekatere res zanimive večigralske razsežnosti (griefing način). EA-jev odziv? Z uradnih forumov so na hitro pobrisali vse teme na to temo, ker da je pogovarjanje o goljufanju v nasprotju s pravili igre.

In kot da že to ne bi bilo dovolj, se potem danes izkaže še, da EA-jeva igričarska platforma Origin "podpira" možnost zaganjanja poljubne kode na igralčevem računalu, če le uspe slednjega prepričati v klik na posebej pripravljeno origin:// povezavo. Kot se je slikovito izrazil eden od vas na forumu: EA + Origin = fail.