Izšla Dota 2

Mandi

14. jul 2013 ob 12:33:39

Valve je, kot je pri njih že običajno, brez kake posebne zamude izdal svoj glavni letošnji naslov - Doto 2. Igra je po dveh letih v (napol) zaprti beti zdaj na voljo vsem za brezplačen prenos s Steama ("free to play"). Istočasno so izdali še (beta!) verziji za Mac in Linux.

Dota 2 je mešanica med akcijado in realnočasovno strategijo, oz. MOBA, kot se dandanes temu bojda pravi. Trenutno velja za najbolj igran naslov na Steamu, s povprečno 200-300 tisoč aktivnimi igralci v vsakem trenutku (še vedno manj kot LoL, hihi). Začetki so sicer bolj skromni in segajo dobrih 10 let nazaj, kot brezplačni mod za Blizzardov Starcraft I (Aeon of Strife). Resnično popularnost je igra doživela šele kasneje s prepisom na Warcraft II oz. njegov dodatek The Frozen Throne. Igra se v postavitvi dveh ekip po pet, vrženih na eno in edino kvadratno mapo z dvema bazama (sentinel levo spodaj in scourge desno zgoraj), ter tremi potmi med njima ("lanes"). Vsak igralec kontrolira po en lik ("heroja"), ki si ga izbere na začetku igre iz nabora 100 in nekaj imen. Tu se ve, da so ženski liki predvsem luštni, moški pa so vse od vitezov pa do žvali in pošasti iz vseh vej mitologije. Tega heroja igrate do konca igre (tipično 30-45 minut). Cilj je uničiti strukturo sredi nasprotnikove baze ("ancient") oz. obraniti svojo pred zlim nasprotnikom (od tod ime "Defense of the Ancients" oz. DotA). Ni ne grajenja stavb ne ostale ekonomike, ki jo najdete v večini rts naslovov. Cekine ("gold") se s pretepanjem nevtralnih enot ("creeps", tam po 40 na kos) in seveda nasprotnikov (200+ na kos). Posebej se splača napasti po dva ali trije na enega nasprotnika ("gank") in jo potem strumno popihati, še preden pride pomoč. Z dobljenim zlatom se potem dobi kupi dodatno opremo ("items"), katere je nebroj in katerih cene se začno pri 53 cekinih in gredo tja do 6000 + drobiž). Z njimi in dodatnim exp-jem boste še lažje zatrli nasprotnika.

Dota ni ravno prijazna do začetnikov, uvajanje pa tipično traja od 1 do 3 mesecev. Obenem gre za izrazito skupinsko igro, kjer sta poleg individualne spretnosti še posebej pomembno sodelovanje in ubranost s soigralci. To pa je pri naključno sestavljenih ekipah težko pričakovati. Valve se sicer precej trudi z uravnoteženjem ekip, a razlike so, zato ena ekipa tipično močno polomi drugo ("stomp"). Žaljivke in podobno nešportno vedenje so redno prisotne, tako da Dotina skupnost velja za eno najmanj prijaznih sploh.

Kot že rečeno, je igra brezplačna; ni ne kupnine ne mesečne naročnine; vsi heroji pa so že od početka odklenjeni. Lahko pa zakurite še in še denarja na kozmetičnih dodatkih ("items", "couriers", "player cards", idr.), s katerimi potekata tudi živahna trgovina in seveda stave. Podobno kot pri nekaterih drugih uspešnih online igrah obstaja tudi živahna pro scena, kjer se vrti lep denar. Turnirji ranga 50+ dolarskih tisočakov postajajo sorazmerno pogosti (in večina jih celo izplača obljubljeni denar), letni vrhunec pa je Valvov lastni turnir "The International", ki bo letos v tretji izvedenki potek v Seattlu tam proti koncu avgusta, z denarnim skladom nekaj čez 2 milijona dolarjev. Scena je sicer močno razdeljena na Zahod (Evropa, ZDA), kjer trenutno prednjačita ukrajinski Na'Vi in švedski The Alliance, ter Vzhod, kjer so razen redkih izjem prisotna predvsem kitajska imena (trojček LGD, IG, DK). O tem, kdo je boljši, ima skoraj vsakdo svoje mnenje. Bolj pomembne tekme so sicer dobro pokrite ("streams") in vidijo tudi do 100.000 ogledov.

Pa veselo umiranje.