Kako je videti konflikt interesov

Mandi

16. mar 2013 ob 17:32:26

Kot smo poročali pozno lani, HP ni imel ravno najboljšega poslovnega leta, ker naj bi z nakupom britanske analitske družbe Autonomy za 10.3 milijard dolarjev poleti 2011 pravzaprav kupil mačka v žaklju. Autonomy naj bi v pričakovanju prevzema z manipulacijo računovodskih izkazov močno napihnil svojo dejansko vrednost, in sicer za vsaj 6 milijard (popolnoma izmišljene vrednosti) in potem še dodatnih 6 milijard v "manjši od pričakovane vrednosti". Vse te "presežke" je bilo potrebno odpisati in posledično je HP lansko leto zaključil s 13. milijardami dolarjev izgube, namesto običajne milijarde ali dveh dobička. Delnica je s tem izgubila polovico svoje vrednosti in zdaj plava malo nad 20 dolarjih, tj. na nivojih izpred več kot 15 let.

Seveda je HP te britanske tatove takoj prijavil policijskim službam na obeh straneh Atlantika; tj. policiji ("pravosodnemu ministrstvu") ter Agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC) v ZDA oz. britanski Posebni agenciji za pregon gospodarskega kriminala ("Serious fraud unit - SFU").

Kot se izkaže, bo SFU najverjetneje morala prekiniti svojo preiskavo. Za preverjanje obstoja goljufij pri preiskovancih namreč uporabljajo prav Autonomy-jevo programsko opremo, imenovano "Introspect", ki služi za analizo kompleksnih in obsežnih podatkovnih setov. SFU jo je nabavila leta 2008 za debelih 5 milijonov evrov, naročilo pa so še dopolnili leta 2011, malo po najavi prevzema s strani HP-ja. Zdaj jih seveda skrbi, ali smejo uporabiti Autonomyjevo lastno orodje za preiskavo goljufij v njihovih finančnih podatkih. Odgovor bo po vsej verjetnosti "ne", saj rezultati preiskave v nasprotnem primeru ne bi zdržali sodne preizkušnje. In ker SFU (denarja) za drugo orodje nima, se bo morala izločiti.

To sicer še ne pomeni, da nobeno britansko pravosodno telo ne bo pogledalo v omenjene domnevo napihnjene računovodske izkaze. Pomeni pa, da najbolj usposobljeni med kriminalisti gotovo ne bodo smeli. In to bo najbrž kar dovolj za Autonomyjevega šefa, ki vse obtožbe v celoti zavrača, češ kje je bil pa HP med skrbnim pregledom poslovnih knjig, ki se vedno opravi še pred potrditvijo tako obsežnih prevzemov. Njegovo mnenje je, da HP z očitki "goljufije" prikriva lastne težave pri integraciji njegovega nekdanjega podjetja.

Caveat emptor, torej.