Začetki prodaje Haswella bodo počasni

Primož Resman

14. mar 2013 ob 19:01:06

Predvidoma v juniju bo Intel predstavil nove procesorje za prenosne in namizne računalnike. Nova arhitektura s kodnim imenom Haswell bo s seboj prinesla nova podnožja ter nova vezna čipovja. Prav v prvi izdaji slednjih se skriva težava, saj imajo manjše težave s priključki USB 3. Kot smo že poročali, v primeru zbujanja sistema iz globokega spanja pride do težav pri branju datotek s pogonov, priključenih prek vodila USB 3.0. Posledično se zvočni in videoposnetki ne predvajajo, dokumenti PDF in predstavitve ne prikazujejo, itd. Težavo se na hitro odpravi s ponovnim odpiranjem datoteke oz. ponovnim zagonom aplikacije.

Ker ta rešitev dolgoročno ni praktična, Intel seveda že odpravlja težavo. Za to bo potrebna nova revizija veznega čipovja, kar je podobno scenariju s čipovji iz serije 6, ki so v reviziji B3 imeli popravljen krmilnik za priključke SATA 2. Takrat je Intel utrpel precejšno finančno škodo zaradi velikega števila garancijskih zahtevkov, predvsem pri matičnih ploščah (redki prenosniki imajo več kot 2 SATA napravi, sploh pa več kot 2 diska, torej je vse mogoče priključiti prek delujočega in ločenega krmilnika SATA 3). Temu se zdaj poskušajo izogniti, saj so proizvajalce že opozorili na težave, pomembnejši pa je podatek, da bo predstavitev v juniju količinsko bolj omejena. Z njo bodo potešili le najbolj zahtevne kupce nove računalniške opreme in poskrbeli za teste, medtem ko bi se obsežnejša prodaja lahko začela že v avgustu, če bo Intelu do takrat uspelo pripraviti in potrditi delovanje nove revizije veznega čipovja.

Analitiki ocenjujejo, da bo to še dodatno oškodovalo število prodanih računalnikov v tem letu. Še toliko slabše se bo godilo Haswellu, ki bo po mnenju nekaterih analitikov tudi v zadnjem letošnjem četrtletju predstavljal manj kot polovico prodanih platform pri Intelu. Proizvajalci osebnih računalnikov bi se zdaj lahko še raje držali preizkušene platforme Ivy Bridge.