Na CeBIT-u predstavljene matične plošče za Haswell

Primož Resman

7. mar 2013 ob 09:50:37

Čeprav bodo prvi sistemi z Intelovimi novimi procesorji Haswell na voljo šele poleti, so na CeBIT-u mnogi proizvajalci matičnih plošč že predstavili svoje izdelke, namenjene za namizne računalnike. Kot je že običaj za zadnjih nekaj generacij Intel za Haswell pripravlja novo vezno čipovje, za razliko od Ivy Bridge pa, kot vemo že nekaj časa, Haswell prav tako prinaša še novo podnožje, LGA-1150. Predstavljene matične plošče so zgrajene okrog čipovij iz serije 8, Z87 za vse, ki imajo željo navijati svoj procesor, ter H87, ki pokrije večino zahtev domačih uporabnikov, razen navijanja. Na voljo bodo seveda tudi druga čipovja, npr. poslovni rabi namenjeno B85.

Svoje izdelke so na stojnicah predstavili vsaj AsRock, Asus, Biostar, Gigabyte, MSI ter verjetno še kdo, predstavili pa so tako bolj običajne kot tudi zmogljivejše primerke matičnih plošč, vsaj v prototipni obliki. Takšna je okrog čipovja Z87 osnovana MSI-jeva rešitev, ki ima zaenkrat še rjavo tiskanino (do proizvodnje bo nedvomno zamenjana, najverjetneje na črno), sicer pa vidimo kar 16 napajalnih faz, 8 SATA 3 priključkov (šesterica jih je nativnih veznemu čipovju, za razliko od deljene podpore na SATA 3 in SATA 2 v predhodnih čipovjih), kar 2 8-pinska priključka za dodatno 12 V napajanje procesorja, itd. Trojica x16 rež lahko steze deli na x16/x0/x0 (aktivna samo prva reža), na x8/x8/x0 oz. na x8/x4/x4 za triple-CrossFire oz. triple-SLI sistem. Pri MSI-ju so, začuda, pokazali še nekaj svežih rešitev, osnovanih okrog čipovja Z77 ter nekaj grafičnih kartic iz družine GeForce.

Bolj dodelane rešitve so pokazali pri AsRocku, kjer je bila na ogled dvojica plošč Z87, najzmogljivejša Extreme6 ter mala mATX plošča Pro4-M, in okrog čipovja H87 osnovana H87 Pro4. Čeprav je Extreme6 zmogljivejša matična plošča in čeprav si deli veliko lastnosti z MSI-jevo navijalsko rešitvijo (način rabe treh PCIe rež, število SATA priključkov, itd.), bo vseeno zasedala bistveno nižji cenovni rang. Pokazali so še poslovni rabi namenjeno mATX ploščo še kompaktnejšega formata, B85M, seveda zgrajeno okrog čipovja B58.

Z MSI-jevo navijalsko ploščo se bo še najlažje kosala Gigabytova rešitev, ki pride kar v povečanem formatu E-ATX. GA-Z87X-OC ima za razliko od MSI-jevega primerka le 8 napajalnih faz ter en 8 in en 4-pinski priključek za dodatno 12 V napajanje, namesto dveh 8-pinskih. Podobno kot MSI-jeva plošča je tudi ta na CeBIT-u prikazana v bolj prototipni izvedbi (barvna shema ter seveda hladilni sistem se bodo še dodobra spremenili pred izidom). Tokrat so na voljo kar štiri fizične PCIe x16 reže, kjer bo po poročanju techPowerUp!-a zgornja trojica uporabljena v že običajnem načinu, odvisno od števila vstavljenih kartic, zadnja, četrta, pa naj bi bila električno le PCIe x4 2.0 reža, povezana prek veznega čipovja (16 PCIe 3.0 stez sicer krmili kar centralni procesor). Pri Gigabytu še niso popolnoma odpisali PCI rež, vključeni sta dve, a so zato izkoristili le šesterico SATA 3 priključkov iz veznega čipovja in se niso poslužili dodatnih krmilnikov, kakor so storili mnogi konkurenti.

Gigabyte je sicer pokazal še trojico plošč s čipovjem Z87 v bolj standardni velikosti ATX. Plošče Z87X-UD5H, Z87X-UD3H in Z87X-D3H seveda zasedajo tri različne cenovne razrede, razlikujejo pa se predvsem v številu vgrajen SATA 3 in USB 3 priključkov, v dodatnih bonbončkih, namenjenih za navijalce, v zmogljivosti napajalnega sklopa in hladilnega sistema, itd.

Še najbolj dodelane rešitve so prikazali pri Biostarju, kjer so se obenem močno osredotočili še na kakovost vgrajene zvočne kartice. S tem so povezali tudi imena trojice matičnih plošč, ki se glasijo HiFi-B85S2 (osnovana na čipovju B85), HiFi-Z87X3D (navijalcem prijazna plošča s čipovjem Z87) ter HiFi-H87S3+ (uporablja čipovje H87, je velikosti mATX). Z87 različica je glede na videno običajna matična plošča v ATX velikosti, medtem ko sta drugi dve na prvi pogled precej okrnjeni - priključna plošča kaže precej lukenj, napajalni sklopi so zgolj 4-fazni in podobno.

Najbolj bode v oči nedavna novica, da bodo prvi primerki sistemov s procesorji Haswell imeli nekoliko neljub hrošč, povezan s krmilnikom priključkov USB 3.0. Hrošč se nahaja v veznem čipovju, torej bo mogoča odprava z modifikacijo veznega čipovja. Do zakasnitve prodaje vseeno ne bo prišlo, saj so pri Intelu mnenja, da hrošč ni tako bistven. Težava je, da pri zbujanju sistema iz spanja v S3 stanju pride do napake pri zaznavanju naprav, povezanih prek USB 3.0. Kot primer so navedli priključen USB ključ oz. prenosni disk, katerega že odprta vsebina (za primer so dali dokument PDF) bo nedostopna - bralnik dokumentov PDF bo prikazal prazno stran. Zadostovalo bo že ponovno odpiranje dokumenta oz. aplikacije, brez da bi bilo treba ponovno priključiti pogon. Nevarnosti za izgubo podatkov na srečo ni.