Intel nadaljuje prodajo defektnih čipovij serije 6 za Sandy Bridge

Matej Huš

9. feb 2011 ob 08:52:35

Intel je kmalu po izdaji platforme za nove procesorje Sandy Bridge odkril napako v zasnovi krmilnika za SATA v čipovjih serije 6 (izšla sta P67 in H76) za Sandy Bridge, ki jo povzroča en neprimeren tranzistor. Ker ima tranzistor na enih vratih pretanko plast oksida, je delovna napetost previsoka in sčasoma se reč pokvari. Prizadeto je le vodilo SATA II (propustnost 3 Gbps), medtem ko SATA 6 Gbps nima težav. Čeprav so se kmalu začeli postopki za zamenjavo že prodanih plošč s to napako, je Intel mnenja, da vseh ne bo potrebno zamenjati.

Kot so zapisali v izjavi za javnost, so se po pogovorih s proizvajalci računalnikov odločili, da bodo nadaljevali prodajo prizadetih čipovij za uporabo v sistemih, na katere napaka v dizajnu ne bo vplivala. To bržkone pomeni, da bodo omenjeni vezni nabor uporabljali v računalnikih, ki bodo imeli bodisi ločen krmilnik SATA bodisi bodo komunicirali izključno prek SATA 6 Gbps. Ti sistemi bodo torej uporabljali le dve enoti, ki se priključita prek SATA, če ne bodo imeli zunanjega krmilnika. Za prenosne računalnike je to sprejemljivo, če se odpovemo priključku eSATA ali krmilnik zanj integriramo ločeno.

Hkrati so zagotovili, da že popravljajo prizadeti tranzistor in da bo še sredi tega meseca na voljo stepping čipovij B3 prizadete serije, ki napake ne bo imel. Prve plošče z njim pričakujemo aprila.