Firefoxa za iOS in Windows RT ne bo

Matej Huš

12. mar 2013 ob 02:10:01

V Mozilli so še enkrat ponovili, da Firefoxa za Applove naprave z operacijskim sistemom iOS ne bo. Razvoj namreč ni smiseln, saj so Applove zahteve neživljenjske, je na SXSW povedal Mozillin podpredsednik. Razlog je kakopak Applova zahteva, da katerikoli brskalnik na iOS za uporablja pogon WebKit za izris strani, česar pa Mozilla noče. Recimo, Google je izdal svoj brskalnik Chrome za iOS, o tem pa razmišlja tudi Opera, ki bo s Presta itak prestopila na WebKit.

Mozilla je že leta 2009 dejala, da je verzija za iOS zelo malo verjetna, leta 2011 pa so jo že odpisali. Kljub temu je bila do lanskega septembra na voljo Mozilla Firefox Home, ki je skrbela za sinhronizacijo zavihkov in zaznamkov na iOS, ni pa bila polnokrvni brskanik. Firefox Home se je moral lani posloviti, ko se je Mozilla odločila, da bo svojo energijo raje vlagala v druge projekte.

Hkrati Mozilla poudarja tudi, da verzije za Windows RT takisto ne bo. Razlog je podoben, saj tudi Microsoft terja, da brskalnik uporablja vgrajene API-knjižnice Windows RT. Mozilla trdi, da bi bil takšen Firefox tako prizadet pri hitrosti in zmogljivosti, da se nima smisla ukvarjati z njim. In tako Firefoxa za Windows RT preprosto ne bo.

Medtem ko Windows RT še nima resnega tržnega deleža, pa je popolna opustitev platforme iOS precej smelo dejanje. Polovico obiskovalcev spleta namreč tja prijadra z mobilnih naprav in pri teh ima Apple kar 55-odstotni tržni delež. Vsi ti za zdaj uporabljajo Safari (večidel, zelo malo jih ima Chrome). Mozilla se je odločila, da tega trga ne bo niti poskušala osvojiti.