Seagate širi nabor hibridnih diskov

Primož Resman

7. mar 2013 ob 09:49:48

Pred vsega nekaj dnevi so pri Seagatu najavili, da bodo ukinili proizvodnjo 2,5-palčnih trdih diskov, katerim se magnetne plošče vrtijo s 7200 obrati na minuto. To odločitev so podkrepili s pojasnilom, da se bodo bolj osredotočili na hibridne pogone (trdi disk z nekaj GB flash pomnilnika), saj so trg 7200 rpm diskov v prenosnikih uspešno prevzeli pogoni SSD. Svoje pojasnilo, da se bodo osredotočili na hibridne pogone, so zdaj podkrepili z novimi modeli.

Tokrat bodo v sklopu 3. generacije njihovih hibridnih pogonov na voljo štirje modeli, polterabajtni, dva terabajtna in en dvoterabajtni. Prvič bodo hibridni pogoni na voljo v večjem, 3,5-palčnem formatu s 7200 obrati plošč na minuto, ki ga bosta zastopala en terabajtni in dvoterabajtni predstavnik, medtem ko sta druga dva, manjša pogona seveda še vedno 2,5-palčna (pol terabajtni v višini 7, terabajtni pa zaradi uporabe dveh magnetnih plošč v 9,5 mm visokem ohišju - plošče se pri obeh vrtijo s 5400 obrati na minuto). Vsi štirje modeli se seveda z računalnikom pogovarjajo prek vodila SATA. Skupaj s tretjo generacijo se, verjetno zaradi novih 3,5-palčnih modelov, poslavlja oznaka Momentus XT (Momentus je sicer poimenovanje Seagateovih 2,5-palčnih pogonov, tudi običajnih, zgolj mehanskih), ki jo nadomešča oznaka SSHD (Solid State Hard Drive), za manjša pogona Seagate Laptop SSHD, za večja pa Seagate Desktop SSHD.

Količina flash pomnilnika je še vedno majhna, vsega 8 GB v obliki čipov tipa MLC. V prihodnosti naj bi bili predstavljeni še zmogljivejši pogoni, ki bodo imeli do 32 GB pomnilnika, a bo to jasno precej povišalo ceno. Te so ta trenutek relativno ugodne, saj polterabajtni pogon stane 80, oba terabajtna 100, dvoterabajtni pa 150 dolarjev.