Seagate prodal milijon hibridnih trdih diskov

Primož Resman

10. avg 2011 ob 00:09:59

V času, ko razširjenost pogonov SSD strmo narašča, Seagate stavi na hibridne pogone. Svoje izdelke, namenjene predvsem uporabi v prenosnikih, so predstavili pod imenom Momentus XT, nedavno pa so prodali že milijonti hibridni pogon. Za to so potrebovali dobro leto, saj so prve primerke predstavili lansko pomlad, a naj bi po besedah predstavnikov Seagatea popularnost hibridnih pogonov v zadnjem času naraščala.

V primerjavi s čistokrvnimi pogoni SSD so seveda hibridni pogoni mnogo cenejši oz. so le rahlo dražji od zgolj mehanskih trdih diskov, katerim so tudi najbolj podobni. Gre pravzaprav za mehanske diske v različnih kapacitetah (250, 320 oz. 500 GB, vsi se vrtijo s 7200 obrati na minuto), katerim je za hitrejše dostopanje do pogosto uporabljenih datotek uporabljenih 4 GB bliskovnega pomnilnika. Cene pri naših severnih trgovcih se za prej omenjene kapacitete gibljejo od 72, 75 oz. od 88 € naprej, kar je v primerjavi z okrog 400 € za 240-gigabajtni pogon SSD zelo malo.

Podporo hibridnim pogonom so glede na uradno poročilo Seagatea že začeli izkazovati tudi veliki proizvajalci prenosnikov, npr. Dell in njihov Alienware, Asus, Sony, itd. Kljub nekoliko manj hitrim začetkom bi po mnenju analitikov lahko hibridni pogoni do leta 2015 predstavljali 25 % prve vgradnje v prenosnike.