HGST pokazal prototip, ki je stokrat odzivnejši od SSD-ja

Matej Huš

5. avg 2014 ob 11:54:13

Western Digital oziroma njegova podružnica HSGT je na konferenci Flash Memory Summit, ki te dni poteka v Santi Clari, pokazal prototip podatkovnega pogona, ki je za več velikostnih razredov hitrejši od SSD-jev. Tehnologija, ki za zdaj še nima komercialnega imena, temelji na PCM, o čemer smo nazadnje pisali pred tremi leti. V tem času pa se je zgodilo mnogo.

Novi SSD, če mu lahko tako rečemo, zmore tri milijone IO-operacij naključnega branja na sekundo (velikosti 512 bajtov) in ima zakasnitve okrog 1,5 mikrosekunde. To je bistveno hitreje od dosedanjih SSD-jev, ki zmorejo do sto tisoč IOPS (resda velikosti 4 kB) in imajo zakasnitev slabih 100 mikrosekund. Kje je torej kavelj?

Za zdaj v tem, da gre za prototip. PCM-čipi v 45 nm-tehnologiji s kapaciteto 1 Gb so vgrajeni na kartico, ki jo vdenemo v razširitveno režo PCIe. Kapaciteta je ta hip 8 Gb. Zaradi visoke hitrosti prenosa podatkov so morali izumiti nov protokol za komunikacijo, ki je še tako svež, da nima niti komercialnega imena, in nov krmilnik. Zvonimir Bandić, ki v HGST Researchu vodi oddelek za arhitekturo shranjevanja podatkov, pojasnjuje, da si pri branju kratkih blokov približujejo latenci (dostopni čas) ene mikrosekunde, kar je dva velikostna razreda bolje od trenutnih SSD-jev.

Kdaj bo nova tehnologija komercialno dostopna, je še preuranjeno govoriti. Običajno podjetja podajo optimistično napoved, ki jo potem mnogokrat prekoračijo, Western Digital pa ni storil niti tega. O ceni sploh pa še ni govora.