Microsoftu še ta mesec nova globa EU

Matej Huš

3. mar 2013 ob 17:15:19

Viri blizu Evropske komisije trdijo, da bo Microsoftu še ta mesec izrečena nova globa v desetletje trajajoči sagi o zlorabi monopolnega položaja EU. Zgodba ima korenine v integraciji brskalnika Internet Explorer v operacijski sistem Windows, s čimer si je po mnenju Komisije Microsoft zagotovil neupravičeno visok tržni delež na trgu brskalnikov. Leta 2009 se je Microsoft s Komisijo poravnal in izognil globi ali zahtevi po odstranitvi brskalnika iz Windows. Namesto tega so se zavezali, da bodo v Windows ponudili izbirno okno, kjer bodo uporabniki lahko izbrali, kateri brskalnik želijo uporabiti.

Microsoft se je znašel v hudih težavah, ko so lani odkrili, da se od februarja 2011 do julija 2012 v Windows 7 SP1 omenjeno okno ni prikazovalo. V Redmondu so jeli zatrjevati, da gre za tehnično napako, a Komisija je bila neomajna, saj Microsoft ni izpolnjeval zavez, ne glede na razlog. Komisija je zato začela postopek zoper Microsoft, v katerem je ugotovila kršitve, ter Microsoftu poslala izjavo o nasprotovanju. To običajno še ne pomeni, da se obeta izrek tožbe, a to pot bo tako.

Reuters namreč poroča, da bo Komisija Microsoftu še pred veliko nočjo (ki bo letos 31. marca), izrekla globo. O njeni višini še ni podatkov, a pričakujemo lahko, da ne bo nizka. Microsoft namreč že drugič krši sporazum s Komisijo, za kar so zagrožene visoke globe (povejmo, da je Microsoft v malho EU doslej vplačal že 1,6 milijarde evrov glob). Prav tako mu ne bo pomagal izgovor, da je šlo za tehnično napako; če bi Komisiji to zadoščalo, se za globo sploh ne bi bila odločila. Globa lahko znaša do šest milijard evrov, kar je 10 odstotkov letnega prometa podjetja.