Ameriške obtožbe, da kitajski hekerji vohunijo za raziskavami covida-19

Matej Huš

14. maj 2020 ob 08:07:22

Ameriški FBI in Oddelek za domovinsko varnost (DHS) sta opozorila, da kitajski hekerji napadajo ameriške bolnišnice, farmacevtske družbe in raziskovalne ustanove, ki se ukvarjajo z raziskavami zdravil in cepiv proti novemu koronavirusu. Kdor bo prvi razvil cepivo ali učinkovito zdravilo, bo imel pomembno geostrateško prednost.

To predstavlja resno grožnjo nacionalni varnosti in odzivu na pandemijo, so v FBI in DHS povedali v skupni izjavi za javnost. Na ministrstvu za pravosodje ob tem dodajajo, da Kitajska že dlje časa vohuni za informacijami iz biomedicinskih raziskav, pri čemer je covid-19 novi sveti gral. Zato razmišljajo, da bi vložili obtožnice proti hekerjem. V praksi to ne pomeni veliko, ker ti verjetno ne bodo nikoli stopili v ZDA, jim pa s tem močno otežijo potovanje po svetu, saj ima precej držav podpisane sporazume o izročitvah tretjih državljanov ZDA. Prav tako imajo tovrstne razglasitve pomembno odvračalno funkcijo, saj imajo ameriški državni hekerji pravico napasti nazaj. Za zdaj še ni jasno, ali so to tudi storili.

Kitajska in ZDA nista edini, ki se obtožujeta. Izrael trdi, da jih je Iran konec aprila hekersko napadel, da bi omejil preskrbo z vodo, medtem ko so bili Izraelci v karanteni. Iranci so napadli tudi podjetje Gilead Sciences, ki razvija remdesivir. Številne države uporabljajo svoje profesionalne hekerje v spremljanju odziva drugih državah na pandemijo in novih informacij. Strokovnjaki pravijo, da to počno tudi države, ki doslej niso bile znane po tovrstnem početju, denimo Vietnam, ki napada Kitajsko. Južnokorejski hekerji so napadli Svetovno zdravstveno organizacijo, Severno Korejo, Japonsko in ZDA. V Googlu poročajo, da so zaznali izjemno povečanje frekvence napadov, ki večinoma potekajo prek okužene elektronske pošte. Tarče so vsi, od držav do posameznih podjetij.

Poleg hekerskih vdorov Američani Kitajsko obtožujejo tudi aktivnega širjenja dezinformacij in neresnic o pandemiji. Kitajska vse očitke zanika.