Pametni telefoni lahko analizirajo urin, kri, dihanje

Matej Huš

27. feb 2013 ob 16:27:39

Pametni telefoni postajajo vse pametnejši in se spogledujejo celo z delom laboratorijev. Njihova glavna odlika je zelo zmogljiva kamera, ki jo lahko s pametnimi aplikacijami uporabimo za najrazličnejše namene. Na konferenci TED je Myshkin Ingawale, ustanovitelj podjetja Biosense Technologies, predstavil aplikacijo za mobilni telefon, ki omogoča analizo urina.

Aplikacija Uchek se za zdaj še prebija skozi Applov postopek odobritve za prodajo, tako da je še ne morete kupiti. Tudi po tem pa kar brez strahu, saj njena uporaba ne bo zahtevala pomakanja telefona. Aplikacija stane en dolar, poleg tega pa moramo za njeno uporabo kupiti še barvno podlago in pet testnih lističev za 20 dolarjev. Analiza je potem silno preprosta. Listič pomočimo v urin in barvne lise na njem se različno obarvajo. Potem ga prislonimo ob barvno podlago, ki služi za normalizacijo barv (kalibracijo kamere), in slikamo. Aplikacija Ucheck iz posnetka sama izračuna kopico podatkov o urinu, med drugim koncentracijo glukoze, bilirubina, proteinov, ketonov, levkocitov, nitritov itn. Tako pridobljene podatke telefon predstavi v približni številčni vrednosti s spremljajočim komentarjem, katere vrednosti so nad mejnimi in kaj to običajno pomeni.

Ingawale je aplikacijo testiral na 1200 vzorcih in pravi, da se je pri odčitavanju barvnih sprememb (vse skupaj je podobno ocenjevanju pH z lakmusovim lističem) obnesla bolje od ljudi. Seveda aplikacija in lističi ne morejo nadomestiti dragih laboratorijev in kliničnih preiskav, a vseeno lahko hitro ponudijo poceni informacijo o zdravju posameznika. Kot poudarja Ingawale, njen namen ni nadomestiti zdravnika ali ponuditi diagnoze, ampak podati informacijo, da je nekaj narobe, in s tem poskrbeti za obisk pri zdravniku.

UChek ni edina tovrstna aplikacija. Že Ingawale je razvil aplikacijo TouchHb, ki podobno analizira kri (brez igel). Prav tako že obstajajo aplikacije, ki s presvetlitvijo kapilar v blazinicah ocenijo utrip, porabo zraka in saturacijo krvi s kisikom. Na drugem delu spektra od primitivnih pripomočkov pa najdemo Watsona. Medicina torej vedno bolj postaja tudi domena računalnikov in pametnih telefonov.