Telefoni s Firefox OS čedalje bliže

Matej Huš

25. feb 2013 ob 09:54:40

Mozilla je na novinarski konferenci pred začetkom Mobile World Congressa pokazala, da so pametni telefoni z operacijskim sistemom Firefox OS čedalje bliže. Pred mesecem dni so predstavili prva telefona, ki ju bo poganjal Firefox OS, sedaj pa so postregli z nekaj več podrobnostmi.

Pametna telefona bosta stala med 80 in 100 dolarjev brez subvencije operaterja, tako da bosta primerna za plitvejše trge. Zato tudi ni presenetljivo, da bosta naprej prispela na trg v Braziliji, Kolumbiji, Mehiki, Črni gori, Poljski, Srbiji, Španiji, Venezueli in na Madžarskem (ali to pomeni, da je Slovenija razvita država ali pa premalo pomembna, da bi nas Mozilla opazila, ne vemo). Mozilla je že podpisala pogodbe o sodelovanju z 18 mobilnimi operaterji iz teh držav, ki bodo telefone ponudili v svojih paketih, in sicer primerno subvencionirane.

Glavna odlika novega operacijskega sistema je njegova odprtost in preprostost. Vse aplikacije zanj bodo lahko napisane v HTML5, JavaScriptu ali CSS-ju. To pomeni, da bodo lahko obstoječe internetne na Firefox OS delovale z minimalnimi predelavami. Mozilla tako svoj telefon opisuje kot "odprto alternativo" Applu in Androidu, pa čeprav je slednji takisto odprtokoden. Trdijo namreč, bodo imeli razvijalci v prihodnosti čedalje manj časa, da bi se učili novih programskih jezikov in okolij, zato bo preživel le internet. HTML5 bo svojo uporabnost pokazal zlasti pri iskanju, saj bo mogoče na enak način iskati informacije po spletu in po naloženih aplikacijah.

Izvršni direktor Mozille Gary Kovacs pojasnjuje, da postavljajo temelje za tretji ekosistem, za Applom in Androidom (očitno torej Mozilla meni, da sta BlackBerry in Windows Phone nepomembna in bosta taka tudi ostala). Razširjenost pametnih telefonov v razvitem svetu, kjer se dobro prodajajo androidni in jabolčni pametni telefoni za več sto dolarjev, je namreč že velika, medtem ko so države v razvoju še pretežno nedotaknjen trg. In tam ima 100-dolarski telefon s Firefoxom OS bistveno prednost pred iPhonom - ceno.