Objavljeni testi GeForce GTX Titan

Primož Resman

22. feb 2013 ob 08:49:38

Predstavitev najhitrejšega grafičnega čipa v obliki kartice GeForce GTX Titan bo trostopenjska - najprej so spletne strani lahko objavile vse tehnične podatke o čipu in kartici ter se zgolj dotaknili zmogljivosti (brez točnih številk), včeraj je sledila objava točnih testov zmogljivosti, 25. februarja pa bodo potencialni kupci lahko kartico končno še kupili. Za razliko je zadnjih nekaj generacij praksa, da se objava specifikacij, rezultatov testov in dobavljivost kartic v trgovinah zgodijo na isti dan.

Za razliko od grobih ocen zmogljivosti zahvaljujoč testom zdaj točno vemo, kako hiter je GeForce GTX Titan. Teste je pripravilo več strani, npr. AnandTech, Hexus.net, HotHardware in še mnoge druge popularne strani. Na Anandtechu priznavajo, da so dvojedrne kartice, GTX 690 in posebne izvedenke, ki sparijo dva Radeona HD 7970, hitrejše, a vseeno za približno enako ceno priporočajo Titana, ker gre za zgolj en grafični čip, ki ne zahteva posebnih profilov, ne zahteva posebnih načinov izrisovanja (Alternate Frame Rendering) in tako prinese bolj konstantno visoko zmogljivost. V povsem svojem svetu je GTX Titan, ko pride do računskih zmogljivosti, a enako velja tudi za cenovno politiko. Jasno je, da je kartica namenjena entuzijastom, ki nekaj hočejo ne glede na ceno.

Podobno mnenje delijo ocenjevalci pri Hexusu in pri HotHardware, vsi trije izpostavljajo odličen, tih hladilnik ter seveda zmogljivost. Ta je bila v nekaterih primerih tudi 50 % višja od prej najhitrejše enojedrne kartice, Radeona 7970 Gigahertz Edition, a je po drugi strani v nekaterih naslovih, prijaznih AMD-ju, Radeon prišel nadvse blizu Titanu. Trojica Titanov tako kupcem omogoča sestaviti najhitrejši grafični podsistem na svetu, a je cena visoka. nVidia priznava, da vezava štirih Titanov ni smiselna, razen če je na sporedu podiranje rekordov. A zmogljivost, relativno nizka poraba, tih hladilnik in dolžina, ki je manjša tako od Radeona 7970, kot od GeForce GTX 690, po mnenju ocenjevalcev GeForce GTX Titan naredita idealnega za nekompromisno zmogljiv sistem, osnovan okrog matične plošče Mini-ITX.