Finska protipiratska agencija obtožena piratiziranja TPB

Mandi

21. feb 2013 ob 09:00:15

In pa še ena iz kategorije "saj ni res, pa je": finska zasebna agencija za pregon piratstva CIAPC (aka TTVK, antipiracy.fi) si je minuli vikend privoščila svojevrsten štos zoper njihovega glavnega nasprotnika, torrent iskalnik The Pirate Bay. V želji, da jih čimbolj zasmehujejo, so vzeli kodo za postavitev TPB proxy-ja ter jo postavili na svoj strežnik, vendar s spremenjeno in stilizirano ikono TPB logotipa, ki seveda kaže potapljajočo se piratsko barkačo (na sliki). Na ta način so hoteli pokazati, da se TPB "pač potaplja" in bo z njo "očitno kar hitro konec". A hkrati so nevede storili točno to, proti čemur se tako zelo zagnano borijo sami: kršili avtorske pravice TPB.

Koda za proxy-je je na voljo že nekaj časa, vsaj odkar je lansko leto venomer večje število evropskih in tujih ISP-jev začelo blokirati uradni thepiratebay.se. Proxy lahko postavi vsakdo z nekaj odvečnega strežniškega prostora in linije, izgleda in deluje pa kot prava stran (+ opozorilo, da gre za proxy), le da nima možnosti prijave, komentiranja in predlaganja torrentov. Najbolj znanega je denimo imela britanska piratska stranka, po tem, ko je bila glavna stran blokirana za skoraj vse domače uporabnike interneta.

Koda je na voljo kot ZIP datoteka s sorazmerno prostimi pogoji uporabe in klavzulo "do no evil". A seveda, licenca za rabo - kot nas tako rada uči založniška industrija - še ne pomeni prenosa vseh upravičenj na kodi in medijskih datotekah. Logotip, css datoteke in druga statika so še vedno avtorskopravno zaščitene, za njihovo uporabo ali spremembo (predelavo) pa je potrebno bodisi dovoljenje imetnika bodisi zakonsko izjemo. Parodije so načeloma še dovoljene, tudi po našem ZASP-u (53. člen, "proste predelave"), po finskem pa, kot kaže, ne, najbrž tudi zaradi lobiranja CIAPC v to smer (ironija pač). Njihova izpremenjena raba proxy-ja torej brez dvoma predstavlja kršitev avtorskih pravic in je torej podlaga tako za civilno tožbo kot tudi, če so izpolnjeni še določeni drugi kriteriji (višina škode, dolus malus, ..), za kazenski pregon točno v stilu tistega, ki se je zgodil ustanoviteljem TPB (se pravi, za zapor).

TPB je seveda takoj podal kazensko ovadbo zoper CIAPC, v svojem značilnem stilu.

CIAPC ovadbe in sledečega policijskega postopka, če seveda bo, ne komentira, so pa TPB odkrito povabili, naj jih raje civilno toži za odškodnino. To naj bi organizacijo, ki je zdaj precej megleda in dobro skrita za baražo lažnivih domen in mrežnih usmerjevalnikov, prisililo, da na tožbo napiše ime in priimek osebe, ki jo dejansko zastopa. S tem bi CIAPC potem dobil naslednjo tarčo za nadlegovat.

Realno gledano ni pričakovati nobenega posebnega policijsko-tožilskega zanimanja, niti ne omenjene civilne tožbe. Se je pa CIAPC še enkrat izkazal kot mojster reševanja problemov, ki jih ni. Organizacija je dobro financirana (s strani tujih virov) in redoma "asistira" finsko policijo pri pregonu največje sodrge od finskih piratov. Žal je njihov doseg sorazmerno kratek, zato do doslej uspeli zgolj odklopiti eno od finskih provincialnih uprav od interneta, ter močno zastrašiti par (dvoje, dobesedno) staršev zavoljo dejanj njunih otrok. Njihov glavni detektiv je sicer potem dal odpoved, ker naj mu organizacija ne bi bila priskrbela zadosti izobraževanja, ter naj bi ga obenem še silila v prirejanje izjave prič in policijskih sodelavcev. In, navsezadnje, tale epizoda s proxy-jem je TPB prinesla nemalo novinarske pozornosti doma in po svetu, s tem pa najbrž še kakega uporabnika. Težko je reči, da je bil to cilj CIAPC.