ThePirateBay se seli v oblak

Mandi

19. okt 2012 ob 08:33:41

Sinoči so administratorji torrent trackerja The Pirate Bay zamenjali ponudnika spletnega gostovanja, in sicer tako, da zdaj ne gostujejo več na svojih fizičnih strežnikih v kolokaciji, ampak na spretno skritih oblačnih instancah. Nova ureditev je cenejša, robustnejša, bolj skalabilna (dodajanje novih instanc je hitro in poceni) ter predvsem bolj odporna pred policijskimi zasegi.

TPB zdaj gostuje pri večih (trenutno dveh) še neimenovanih ponudnikih oblačnega gostovanja, vsakem na drugi celini. Z "neimenovanih" mislijo, da tudi ponudniku gostovanja niso povedali, da so gor. Zagonska slika (image), s katere se namreč naloži strežnik, ima namreč vse podatkovne razdelke šifrirane. Dalje ti strežniki niso neposredno dosegljivi preko spleta. Končni uporabniki do njih pridejo preko omrežja vmesnih usmerjevalnikov in load balancerjev, ki so skonfigurirani tako, da da šifrirajo in skrivajo nadaljnjo pot zahtevka.

Četudi bi policiji uspelo zaseči te vmesne usmerjevalnike, bo dobili zgolj poceni računalnike brez trdega diska, ki jih bo TPB tako ali tako zamenjal po hitrem postopku (rezerve imajo pripravljene že od lani). Če pa jim uspe najti lokacijo posameznega virtualnega strežnika, pa tudi ne bo problem, saj ga lahko izjemno hitro preselijo k drugemu ponudniku gostovanja.

Selitev je bila toliko enostavnejša, ker od februarja naprej na strani več ne gostijo .torrent datotek, ampak zgolj magnet povezave ("hashe" oz. "id"-je vsebin). Celotna slika TPB virtualnega strežnika, skupaj s trackerjem in vsemi hashi, je zatorej tako majhna, da paše tudi na povprečen USB ključek.

Ob takih potezah je pravzaprav jasno, zakaj si je založniška srenja lani tako zelo želela SOPE (tistega nesrečnega ameriškega zakona, ki je #occupyeverthing protestnike spravil tako na ulice kot na splet in potem odnesel še ACTO). Celokupno brisanje "rogue websites" s spleta s stilu buldožerja z "everything must go" napisom na žlici (kaznovanjem ISP-jev, gostiteljev ter oglaševalcev, ki bi si drznili sodelovati z rogue stranmi) - je edini način, da se hitro in (za njih) poceni premaga vso to tehnično magijo. A kot je v navadi pri tako močnih "zdravilih", so tudi stranske posledice razmeroma hude ter pogoste: vzpostavitev infrastrukture za cenzuro kakršnih koli neželenih vsebin, kolateralna škoda v obliki več deset tisoč strani, ki bi odletele zavoljo preohlapno nastavljenih filtrov, ter popolni konec investicij v kakršnokoli spletno rešitev za domačo zabavo, saj si ob tveganju prepovedi noben investitor več ne bi upal blizu. Pa to so samo nekateri.

Po drugi strani pa vsi ti dodatni ukrepi TPB delujejo zgolj na relaciji od njihovih usmerjevalnikov do končnih strežnikov. Promet od uporabnika do usmerjevalnikov je še vedno mogoče blokirati na ravni domene ali IP naslova, prav tega pa se trenutno posveča vedno večje število evropskih držav. Pri nas smo zaradi slabe izvedbe UNPISovih blokad bržkone še nekaj časa varni.