Prototip prozornega telefona

Matej Huš

19. feb 2013 ob 07:07:52

Prozorni ali vsaj prosojni zasloni obstajajo že nekaj časa, a so njihove izvedbe precej prepuščale željam. Videli smo tudi že primerke, ki so bili vgrajeni v mobilne telefone, a so vsi razočarali. Premierno je to preizkusil Sony Ericsson s svojim Xperia Pureness, a za tisoč dolarjev se kupcev ni trlo. Niti Lenovo niti Explay nista bila uspešnejša, a to se utegne spremeniti. Tajvansko podjetje Polytron Technologies je pokazalo prototip pametnega telefona, ki je praktično v celoti prozoren in precej prepričljivejši od starejših okornejših bratov.

Kot vidite na posnetku spodaj, je praktično cel telefon prozoren. Izjema so le sestavni deli, ki to v bližnji prihodnosti ne bodo - SIM, microSD, mikrofon, zvočniki in baterije. Ta del bodo v končnem izdelku elegantno zaprli v spodnji, oblečen del telefona, medtem ko bo zgornja večina prozorna. Prikazani prototip je res še zelo globoko v razvoju, tako da niti nima naložene nobene programske opreme, pa tudi namesto akumulatorjev ima klasične okrogle baterije. A to ta hip niti ni pomembno. Dejstvo je, da je Polytronu uspelo sestaviti zelo zanimiv izdelek.

V podjetju zagotavljajo, da bo nared do konca leta. Trenutno se ukvarjajo z baterijo, ki zavzema precejšen del telefona in kljub nedavnemu napredku še lep čas ne bo prozorna. Tehnologija je torej tu, a to za uspeh še ni dovolj. Vprašanje je, ali bodo uspeli novost prodati velikim proizvajalcem telefonov in tržiti končnim uporabnikom. Telefoni s prosojnimi zaslonu (resda ne tako impresivnimi prozornimi velikimi deli) so namreč že tu. Bolje rečeno so tu njihovi prototipi, a končnih izdelkov nikakor ne dočakamo. Polyton obljublja, da bodo njihovi izdelki prepričali s čisto sliko, ki jo bo zagotavljal zaslon organski OLED iz tekočih kristalov (ti se pod električnim poljem uredijo in začno prepuščati svetlobo, sicer pa so razurejeni in neprozorni; zanimiva aplikacija bi bila manjšanje prozornosti, ko se baterija prazni). V naslednjih tednih naj bi videli še prototip prozornega tabličnega računalnika, dodajajo v Polytronu. Prihodnost je torej - nevidna?